CBG-portal zorgt voor meer transparantie gedurende traject van geneesmiddelenregistratie

Array

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een speciale portal ontwikkeld waarmee de farmaceutische- en de diergeneesmiddelenindustrie voortaan inzicht hebben in de (voortgang van de) besluitvorming rondom de beoordeling van hun (dier)geneesmiddelen. Deze portal is een voorbeeld van de wijze waarop het CBG zijn transparantiebeleid uitvoert en actief is in het toegankelijk en openbaar maken van informatie en werkwijze.

Het proces van (dier)geneesmiddelenbeoordeling verloopt via een standaard (Europees vastgestelde) fasering. Via de CBG-portal krijgen aanvragers van handelsvergunningen en registratiehouders een overzicht van hun openstaande en/of recent gesloten indieningen van aanvragen en wijzigingen. Daarnaast zien ze de details per indiening: gegevens over de fase waarin de afhandeling zich bevindt, de contactpersoon en gegevens over de (dier)geneesmiddelen die aan de indiening gekoppeld zijn.

Het CBG beoordeelt of de voordelen van het gebruik van een geneesmiddel of diergeneesmiddel aantoonbaar opwegen tegen de nadelen – de zogenoemde baten-risicobalans. Als de voordelen opwegen tegen de nadelen, dan wordt het (dier)geneesmiddel geregistreerd en krijgt het een handelsvergunning.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen