Proefdiervrije methoden voor vaststellen effecten op immuunsysteem

Array

Maria Carfi onderzocht mogelijke nieuwe proefdiervrije testen om de effecten van stoffen op het immuunsysteem te kunnen voorspellen. Ze ontdekte dat bepaalde effecten op het immuunsysteem in theorie zonder het gebruik van proefdieren vastgesteld kunnen worden. Hiervoor zijn meerdere elkaar aanvullende en deels ingewikkelde testmethoden nodig. Maar voordat deze testsystemen kunnen bijdragen aan een vermindering van het aantal proefdieren, zullen ze nog uitgebreid getest moeten worden. Bij een van de testen uit Carfi’s onderzoek zouden de effecten van stoffen op de werking van bloedcellen gemeten kunnen worden. Hierbij ging Carfi ook na of er een verschil is tussen cellen uit mensen en vergelijkbare cellen uit muizen of ratten. Uitkomsten met een aantal bekende stoffen wezen uit dat cellen uit verschillende diersoorten op een vergelijkbare manier reageren. Momenteel wordt deze test verder onderzocht. In een tweede, onlangs ontwikkelde test worden menselijke beenmergcellen gedurende een langere periode onder specifieke omstandigheden gekweekt. Met deze test zouden de effecten van stoffen op de vorming van witte bloedcellen gemeten kunnen worden. De bruikbaarheid van deze test werd onderzocht aan de hand van de stof tributyltinchloride, waarvan bekend is dat deze negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van witte bloedcellen. Deze stof bleek in de gebruikte beenmergcellen de vorming van vet te stimuleren en de productie van groeifactoren voor witte bloedcellen te remmen. Aan deze test moet nog veel ontwikkelingswerk gebeuren voordat deze op betrouwbare wijze gebruikt kan worden.

In vitro methods to evaluate immunosuppression

02-11-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Maria Carfì, Diergeneeskunde
Proefschrift: STUDY OF IN VITRO METHODS TO EVALUATE IMMUNOSUPPRESSION
Promotor 1: Martin van den Berg
Copromotor 1: Raymond Pieters
Copromotor 2: Laura Gribaldo

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen