Angel Ballabriga-prijs voor José Ramet hoofd pediatrie UZ Antwerpen

Array

Zijn werk was al eens met een internationale onderscheiding bekroond maar er kon er gerust nog bij: op 22 september ontving professor José Ramet diensthoofd pediatrie aan het UZ Antwerpen in Barcelona de Angel Ballabriga-prijs.

Angel Ballabriga was één van de grondleggers van de moderne pediatrie”, vertelt professor Ramet. “Hij behoorde tot de kern die Europa destijds op het gebied van de pediatrie de absolute wereldtop dreef. De Verenigde Staten hebben intussen een inhaalbeweging gemaakt, vooral wat onderzoek betreft, maar dat is een vrij recente evolutie. We mogen Angel Ballabriga gerust in één adem noemen met enkele andere Europese trendsetters, zoals Pierre Royer, Jean Rey en Guido Fanconi.

Toen Ballabriga twee jaar geleden overleed, besloten zijn vrouw en kinderen de herinnering aan dit baanbrekend werk levend te houden met een prijs die jaarlijks een verdienstelijk pediater zou huldigen. Een internationale jury van experts kiest de laureaat binnen een aanbod aan genomineerden uit Europa de Verenigde Staten en elders. Kandidaten worden voorgedragen door één of andere instantie, op grond van hun curriculum.

Iedereen gelijk voor de opleiding
“Doorslaggevend waren in mijn geval de stappen die ik heb ondernomen om de opleiding tot pediater in Europa te uniformiseren” aldus José Ramet. Toen ik voorzitter van de European Board of Pediatrics was, heb ik een enquête uitgevoerd in de Europese landen en het toenmalige Oostblok. Uit het onderzoek kwamen frappante verschil len naar voren aangaande de duur en de inhoud van de opleiding Het contrast tekende zich niet alleen af tussen Europa en het Oostblok maar ook tussen de Europese landen onderling. Definities en evaluatiesystemen zaten niet op één lijn. Zorgwekkend was vooral dat deze discrepanties leidden tot een spreiding in de kwaliteit van de opleiding: sommige pediaters stootten dankzij hun leergang door tot op een topniveau, terwijl anderen niet eens de middelen in handen kregen om een minimaal aanvaardbare competentie te ontwikkelen”

Via de European Academy of Pediatrics (EAP) heb ik een aantal mensen kunnen motiveren om modules uit te werken, die de opleiding naar duur en inhoud uniformiseren zowel voor de algemene pediatrie als voor de subspecialismen. Een troef was dat de EAP vertegenwoordigers van de primaire, secundaire en tertiaire kindergeneeskunde uit verschillende landen samenbrengt. Toen de modules eenmaal klaar waren, hebben we de overheden ertoe moeten bewegen ze ook te implementeren. Dat werk heeft zijn vruchten afgeworpen: verschillende landen herzagen hun opleidingsprogramma. De harmonisatie is momenteel nog niet perfect maar we hebben sinds vijftien jaar een aanzienlijke vooruitgang geboekt. Slechts in weinig landen is er niets veranderd. De opleidingsprogramma’s zijn beschikbaar op de internetsite van de EAP. www.EAPaediatrics.eu. Nu het nieuwe systeem ingang gevonden heeft, vragen sommige opleidingscentra visitatie aan voor het verkrijgen van een kwaliteitslabel dat hun conformiteit met de Europese normen attesteert. De visitatie wordt uitgevoerd door EAP experts.”


Emotioneel moment

De jury van de Angel Ballabriga-prijs had wellicht niet alleen oog voor dit ene project. Professor Ramet: “Ook wat we hier bij ons gedaan hebben voor de uitbouw van het geneesmiddelenonderzoek bij kinderen heeft ongetwijfeld een rol gespeeld. Maar ik denk wel dat het project rond de opleiding tot pediater het meest doorgewogen heeft.” Tot slot nog even sfeerscheppen: hoe verliep het daar in Barcelona? ” De ceremonie vond plaats in het congrespaleis”, zegt |osé Ramet. “De Spaanse minister van volksgezondheid honoreerde ons met zijn aanwezigheid evenals prominenten die op dat ogenblik deelnamen aan het Global Congress of Maternal and infant health. Maar de prijs – een standbeeldje – ontving ik uit de handen van de familie zelf, wat ook voor hen een emotioneel moment was.”

Fellow of the Royal College
In 2006 al promoveerde professor Ramet tot Fellow of the Royal College of Pediatrics and Child Health eveneens voor zijn werk op Europees vlak In tegenstelling tot de Angel Ballabriga prijs die pediaters uit de hele wereld in overweging neemt was dit een strikt Europese onderscheiding.

Een voortschrijdende normering
“Sinds het begin van mijn loopbaan heeft de wetenschappelijke en medische kennis op het vlak van de pediatrie zich snel ontwikkeld”, zegt professor Ramet. Maar graag wil ik even de aandacht vestigen op een andere evolutie: de omkadering ons werk met normen, regels en restricties. Is men eenmaal erkend als kinderarts dan moet men zich schikken naar de normen van accreditering: nascholing is een must. Wie zijn voorschriftenboekje ter hand neemt zal worden vergeleken met de collega’ s van zijn beroepsgroep voor het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica, generische middelen en diagnostische onderzoek. Met wetenschappelijke meetings doet men al evenmin wat men wil: voorwaarden waaraan de farmaceutische industrie moet voldoen om artsen op een congres uit te nodigen worden tegenwoordig geformuleerd door Mdeon, een gemeenschappelijk deontologisch platform samengesteld uit verenigingenzorgverleners en de industrie zelf (www mdeon be). Elke producent of leverancier van geneesmiddelen die een hulpverlener wenst uit te nodigen op een congres met minstens één overnachting, moet daarvoor over een visum beschikken Er is duidelijk een mentaliteitsverandering opgetreden. Organisatorisch gezien was vroeger alles mogelijk. Nu kan één en ander nog steeds maar binnen bepaalde grenzen. Denk maar aan de wet-Colla die het aantal werkuren voor assistenten in opleiding beperkt. Uiteraard waren er in sommige centra misbruiken zo lang er geen specifieke beperking bestond. Dat neemt niet weg dat iedereen zich nu naar welomschreven normen moet schikken.”

Bron: Trends voor De Specialisten, Dr M L, 19 oktober 2010 & UZ Antwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen