DCA is geen internetapotheek maar een Centrale Huisarts Apotheek

Array

DCA is geen internetapotheek maar een Centrale Huisarts Apotheek
“DCA staat niet achter het concept van internetfarmacie en onderscheidt zich daarvan wezenlijk. Wij zijn geen internetapotheek”, stelt directeur Marijke Dirksen. DCA is een Centrale Huisarts Apotheek waarbij het medicatiedossier als speerpunt een integraal onderdeel van de werkwijze van DCA is. DCA heeft het initiatief genomen haar werkwijze te laten onderzoeken op kwaliteit, service naar de patient en kosten.

De werkwijze van DCA wordt de komende drie jaar onderzocht door het NIVEL volgens een onderzoeksprotocol “Naar een Keten Farmaceutische Zorg”.
Naast kwalitatieve aspecten worden ook mogelijke kostenbesparingen onderzocht ten opzichte van het huidige distributiesysteem van geneesmiddelen.
Diverse partijen uit de markt hebben zich gecommitteerd aan het onderzoek middels deelname in de begeleidingscommissie. In deze commissie zijn de volgende partijen vertegenwoordigd, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), KNMP, Nederlands Huisartsen Genootschap(NHG), Instituut voor Veilig Medicijngebruik(IVM), Consumentenbond, Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF), Faculteit Farmacie Groningen en de Faculteit der Gezondheidswetenschappen te Maastricht.
Op 5 juli jl. heeft de eerste kennismakingsbijeenkomst plaatsgevonden in Roden.
Ultimo september heeft de commissie het definitieve protocol goedgekeurd.

Werkwijze DCA
“DCA verwerkt recepten van samenwerkende huisartsen centraal als het kan, dat geldt voor de meeste herhaalreceptuur,en lokaal als het wenselijk is, wat geldt voor eerste en tweede uitgiftes en voor spoedmedicatie. Onder verantwoordelijkheid van DCA wordt de medicatie door de patient afgehaald bij de uitdeelpost in de praktijk van de huisarts. Op verzoek, leveren eigen bezorgers de medicatie bij de patient thuis”, verklaart Dirksen

Belangrijke rol voor de huisarts
Het proces van medicatieverstrekking staat van begin tot eind onder controle van DCA; centraal en lokaal. Dirksen: “Onze apothekers stellen de geneesmiddelen ter hand, niet de huisarts. Maar voor hem/ haar is wel een belangrijke rol weggelegd. De huisarts vervult namelijk een centrale rol in de medische behandeling van patienten in de eerste lijn. Het ligt daarom voor de hand dat bij hem/ haar ook alle relevante data samenkomen die in relatie staan tot de farmaceutische zorg. Met ons concept komt de regie over de farmaceutische zorg terug in zijn/ haar handen in nauwe samenwerking met onze apothekers.”
Goede medicatiebewaking staat voorop samen met de patient
Op basis van bestaande protocollen kan DCA de naw-gegevens, verzekeringsgegevens, huidige en historische medicatie, allergieen en contra-indicaties volledig geautomatiseerd opvragen vanuit elk huisartseninformatiesysteem en deze vervolgens verwerken in het eigen centrale apothekersinformatiesysteem. Het medicatiedossier wordt iedere 6 maanden met de patient doorgenomen. In het medicatiedossier wordt ook het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen opgenomen. Dirksen: “We hebben op deze wijze een innovatief en doelmatig farmaceutisch-logistiek systeem ontworpen waarmee de huisarts de regie kan houden over de medisch-farmaceutische zorg. In dat systeem staat goede medicatiebewaking hoog in het vaandel. De werkprocessen zijn dan ook ingericht om samen met de huisarts en de patient tot een zo volledig mogelijk medicatiedossier te komen.”

////////////////////////////////////////////////////////
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u terecht bij Marijke Dirksen, Health Services International,
088 476 00 01of [email protected].

Over DCA
DCA is een initiatief van Health Services International. Onder Health Services International valt, naast DCA, ook de medisch-farmaceutische groothandel Health Services & Logistics Groothandel.

Dit bericht is op verzoek van DCA verzonden door
Van Dantzig Communicatiepartners
Postbus 22089, 3003 DB Rotterdam
Tel: +31 (0)10-272 07 01; Fax: + 31 (0)10-235 70 00;
http://www.vdcp.nl

Recente artikelen