De ‘jas’ van een virus

Array

Charlotte Uetrecht bestudeerde voor haar promotieonderzoek de vorming en structuur van infectieuze virussen. Een beter begrip hiervan is van cruciaal belang voor de behandeling van virale ziektes, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddel-afleversystemen en de nanotechnologie.

De spontane zelfassemblage van virussen, die uit honderden bouwstenen bestaan, is een fantastisch fenomeen, waarvan het mechanisme echter nog niet goed begrepen wordt. Met behulp van een speciale techniek, natieve massaspectrometrie genaamd, heeft Uetrecht voor het eerst de exacte massa van lege virusomhulsels (de ‘jas’ van het virus) bepaald. Die omhulsels van het hepatitis B-virus zijn enorm groot (3 tot 4 miljoen massa-eenheden), en vergen aanpassingen van de apparatuur om de massa te kunnen bepalen.

Behalve het hepatitis B-virus, dat de grootste veroorzaker is van leverkanker bij mensen, heeft Uetrecht ook de omhulsels van het buikgriep veroorzakende norovirus bestudeerd. Door de observatie van intermediairen kon de promovendus een gemeenschappelijke route voor de vorming van deze twee ongerelateerde virusomhulsels voorgestellen. Verder heeft zij de stabiliteit en de dynamiek van de intacte virusomhulsels bestudeerd en is het tot nu toe hypothetische ‘ademhalingsproces’ van virusomhulsels aangetoond.

24-11-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Charlotte Uetrecht, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Analysing macromolecular structures with native mass spectrometry: Insights to virus structure and assembly
Promotor 1: Prof. dr. A.J.R. Heck

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen