Gebruik van zuurremmers in Nederland

Array

De medicamenteuze behandeling van refluxziekte bestaat uit het remmen van de zuurproductie in de maag door middel van protonpompremmers (PPIs). Ofke van Boxel onderzocht de invloed van sociaal-demografische factoren van patienten op chronisch PPI-gebruik. Uit haar onderzoek komt naar voren dat patienten met een lage sociaal economische status (SES) vaker PPIs gebruiken op chronische basis dan patienten met een hogere SES. Tevens worden PPIs ook gebruikt als maagbescherming bij het gebruik van ontstekingsremmende middelen (NSAIDs).

Het gebruik van NSAIDs kan schadelijk zijn voor de maag. Om deze schade te voorkomen wordt in de huidige richtlijnen geadviseerd om aan NSAID-gebruikers met een verhoogde kans op complicaties ook een PPI voor te schrijven. Uit de resultaten van Van Boxel blijkt dat 56% van de NSAID-gebruikers met minimaal een risicofactor voor complicaties geen PPI voorgeschreven krijgt. Hierdoor wordt deze groep onnodig aan risico’s blootgesteld.

Refluxziekte wordt gekenmerkt door symptomen van zuurbranden, oprispingen en pijn achter het borstbeen. Patienten klagen vaak over het feit dat hun klachten toenemen wanneer ze vet eten.

28-10-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ofke van Boxel, Geneeskunde
Proefschrift: Upper gastrointestinal disorders: symptom generation and proton pump inhibitor use
Promotor 1: Prof. dr. P.D. Siersema
Promotor 2: Prof. dr. A.J.P.M. Smout
Copromotor 1: Dr. J.J.M. ter Linde

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen