Vier van de tien patiënten gaan zonder verwijzing naar de fysiotherapeut

Array

Steeds meer patienten weten de fysiotherapeut te vinden zonder verwijzing. In 2009 kwam 38% van de patienten op eigen initiatief. In het eerste jaar na invoering was dat nog 21%.

Fysiotherapeuten zijn sinds 2006 en oefentherapeuten Cesar/Mensendieck sinds 2008 direct toegankelijk. Patienten kunnen zonder verwijzing de therapeut bezoeken. Bij de fysiotherapeut komen vier van de tien patienten zonder verwijzing en bij de oefentherapeut Cesar/Mensendieck is dat bijna een kwart, zo blijkt uit gegevens van de Landelijke informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) van het NIVEL.

Verwijzing
Ouderen gaan relatief weinig zonder verwijzing naar de fysiotherapeut en oefentherapeut. Het zijn vooral hoger opgeleiden, patienten met kortdurende klachten en patienten met lage rugklachten, nekklachten of schouderklachten. Gemiddeld krijgen zij bij de fysiotherapeut twee behandelingen minder vergeleken met patienten met een verwijzing. Uit gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat sinds de directe toegang is ingevoerd het aantal patienten dat naar de fysiotherapeut wordt verwezen daalde van 67 van de 1000 patienten in 2005 naar 42 in 2009.

Dietist
Mogelijk wordt directe toegang ook ingevoerd voor andere paramedische beroepsgroepen, zoals de dietist. In 2009 kwam al 17% van de patienten op eigen initiatief naar de vrijgevestigde dietist. Deze mag patienten wettelijk echter pas behandelen na verwijzing door een arts.

LiPZ update
De zorg van fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar/Mensendieck en vrijgevestigde dietisten wordt al geruime tijd onderzocht binnen de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) en gepubliceerd op http://www.nivel.nl/lipz. Recent zijn de gegevens over 2009 op de website geplaatst. De LiPZ-cijfers bieden een scala aan gegevens, varierend van lichamelijke activiteit van patienten voor en na dietistische behandeling, aantal uren dietistische zorg, gemiddelde leeftijd van de patienten tot veel toegepaste verrichtingen van fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck.

Subsidient
Ministerie van VWS

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen