Voorstanders gezocht voor regeringsvoornemen

Array

De nieuwe regering neemt zich voor om 250 miljoen te bezuinigen op de AWBZ zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen ofwel zoals dat vroeger heette op de zwakzinnigenzorg. Dat moet gebeuren door als toegangseis voor de AWBZ te stellen, dat een verstandelijk beperkte client een Intelligentie Quotient (IQ) heeft dat lager is dan 70. Tot nu toe is dat 85. Het voorstel is eind maart 2010 al gedaan door de ambtelijke werkgroep Brede Heroverweging AWBZ. Het vormde toen een onderdeel van voorstellen om 20% op de AWBZ te bezuinigen. Die werkgroep stelt, dat vooral de AWBZ instroom van clienten met een IQ tussen 70 en 85 groot is. Internationaal spreekt men pas van verstandelijke beperkten tot een bovengrens van een IQ van 70.

Op vrijdag 29 oktober, 17.15 uur belde een TV journaliste mij. Zij was al dagen bezig voorstanders te vinden voor bovengenoemd regeringsvoornemen, zodat ze in haar programma een debat kon organiseren tussen voor- en tegenstanders. Ze kon nergens voorstanders vinden. En of ik misschien voorstander was. In een lang gesprek heb ik genuanceerd mijn mening gegeven in drie punten. Ik noem die hier kort en bondig.

1. Geef alle ouders en/of familieleden  van mensen met een verstandelijke beperking het recht om AWBZ voorzieningen als client gebonden budget te ontvangen. Dat budget zou de helft moeten bedragen van de kosten van zorg-in-natura. Dan bespaart de regering veel geld  op de zwakzinnigenzor.

2. Mensen met verstandelijke beperkingen hebben te maken met vele systemen van indicatiestelling. De AWBZ, de Wajong, de WMO, de Wet op de Jeugdzorg en het onderwijs hebben alle eigen systemen. Laat de regering daarvan één systeem maken. Dat bespaart miljoenen euro’s en verbetert de dienstverlening.

3. Een Intelligentie Quotient (IQ) heeft geen relatie met AWBZ zorgbehoeften. De mate van zelfstandigheid bij bijvoorbeeld hygiene (wassen e.d.), voeding en mobiliteit heeft dat wel. De regering zou het hanteren van IQ’s bij toelating tot de AWBZ helemaal moeten verlaten.

Tot zover, in het kort mijn drie punten. De TV journaliste vond mij onvoldoende voorstander van het regeringsplan. Zij wil een echte voorstander in haar uitzending. Lezer, bent u zo’n voorstander en bent u gezagsdrager? Stuur mij dan een mail, dan geef ik uw naam door.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen