Nog meer VENI’s voor onderzoekers UMC St Radboud

Array

Aan in totaal zes onderzoekers van het UMC St Radboud is dit jaar een VENI-subsidie toegekend. Naast dr. Bas Dutilh en dr.Mangala Srinivas, die het goede nieuws al eerder hoorden, heeft de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek nu officieel bekend gemaakt dat ook dr. Vivian Weerdensteyn, dr. Ali Mazaheri, dr.ir. Rutger Vogel en dr. Guido van Wingen eenVeni-subsidie ontvangen. De subsidie bedraagt 250.000 euro. Het is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

ADHD in de hersenen
Dr. Ali Mazaheri (Cognitieve Neuroscience) gaat onderzoeken wat er hapert aan de samenwerking tussen hersengebieden bij mensenmet ADHD.
Hoe meer hoe beter?
Bij energiestofwisselingsziekten werkt het systeem dat voedingomzet naar energie niet goed. Inzicht in hoe de aanmaak van dit systeem kan worden bevorderd kan leiden tot een therapie. Het onderzoek van dr. ir. Rutger Vogel (Kindergeneeskunde) richt zich op het vinden van nieuwe aansturingsmechanismen.
Vallen na een beroerte
Valincidenten zijn een belangrijk gezondheidsprobleem bij mensen die een beroerte hebben gehad. Dr. Vivian van Weerdensteyn (Revalidatiegeneeskunde) gaat na welke balansproblemen hierbij de grootste rol spelen. Ze gaat ook de relatie onderzoeken tussen falende opvangreacties en valincidenten in het dagelijks leven.
Het controleren van emoties
Dr. Guido van Wingen (Neurologie) doet onderzoek naar het controleren van emoties. In het dagelijks leven moeten we geregeld onze emoties controleren. Van Wingen gaat bestuderen hoe een stofje dat hersencellen remt (GABA) het emotiecentrum in de hersenen reguleert, en of dat bijdraagt aan het gemak waarmee iemand zijn emoties controleert.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen