Onderzoek naar intoxicatie paracetamol

Array

Er moet een onderzoek naar intoxicatie met paracetamol, nu het aantal vergiftigingen is gestegen sinds een aantal geneesmiddelen niet meer achter de toonbank verkocht wordt. Dat staat in het rapport ‘De balans tussen verkrijgbaarheid en veiligheid’ van het Nivel, dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het aantal intoxicaties met pijnstillers is tussen 1999 en 2001 gestegen van 600 naar 900 en tussen 2005 en 2008 steeg dit aantal van 1200 tot 1400, zo blijkt uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid. Het aantal meldingen van blootstellingen aan paracetamol bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is in de periode tussen 2005 en 2009 gestegen van 1808 tot 2631. Dit is een stijging van 45 procent, terwijl het aantal meldingen op ibuprofen in dezefde periode met 7 procent steeg.
Toonbank
Het aantal vergiftigingen met paracetamol stijgt al sinds 2001, maar stijgt sterker sinds 2007. In dat jaar werd ook de Geneesmiddelenwet ingevoerd, die onder andere voorschrijft dat zelfzorgmiddelen als paracetamol niet meer achter de toonbank verkocht hoeven te worden, maar vrij verkrijgbaar zijn in apotheek, drogist en supermarkten. De onderzoekers willen dan ook weten of er een verband is tussen de intoxicaties en de vrije verkoop van paracetamol.

Voorlichting
Uit het onderzoek blijkt verder dat er meer aandacht moet komen voor de bewustmaking van consumenten over het veilig gebruik van geneesmiddelen. Drogisten en apothekers moeten daarin ook pro-actiever zijn. Om dit te bewerkstelligen, komt er een mystery guest onderzoek, gecombineerd met toezicht.

Bron: Arts & Apotheker

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen