ACTA opent deuren nieuwbouw

0
272

Het nieuwe gebouw van ACTA, de tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, is een prominent gebouw midden in het Kenniskwartier op de Zuidas naast VUmc. Mede dankzij de strategische ligging is er ook een goede samenwerking mogelijk met VUmc op onder andere het gebied van Human Health & Life Sciences. Half augustus namen onderzoekers, studenten en patienten het gebouw in gebruik.

27.000 patienten
In het nieuwe gebouw zijn naast ACTA de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool Inholland en de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) gehuisvest. Een aantal getallen: 13 verdiepingen, 23.500 m2, 248 behandelplekken, 900 studenten, 500 medewerkers, 27000 patienten waarvan dagelijks 350 tandheelkundige zorg ontvangen. In het nieuwe gebouw maakt ACTA actief gebruik van 40 Simodonts: een virtuele simulator waarmee studenten behandelingen kunnen oefenen.

Benthem Crouwel Architekten
Het gebouw is door Benthem Crouwel Architekten ontworpen naar de drie primaire processen van ACTA; onderwijs, onderzoek en zorg. Uitgangspunt voor de clustering van deze functies vormt de regulatie van de verschillende stromen gebruikers in het gebouw. De zorgfuncties zijn ondergebracht in de laagbouw, zodat patienten zich snel kunnen orienteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn zodoende in de laagbouw geconcentreerd. In de toren komen geen grote aantallen studenten en patienten. Hier zijn de kantoren en laboratoria gehuisvest. Er is een voor alle gebruikers zo begrijpelijk en plezierig mogelijk gebouw gemaakt. Het atrium, waaromheen alle functies zijn georganiseerd, vormt een open, dynamische spil die alles bij elkaar trekt. Een lichte en prettige ruimte, waar je in één oogopslag overzicht hebt, net als in een warenhuis. De gebruikte kleuren groen en wit zijn vriendelijk en staan voor hygiene.

ACTA
ACTA is een samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. ACTA verricht wetenschappelijk onderzoek, geeft onderwijs en verleent patientenzorg op het terrein van de tandheelkunde. Internationaal gezien is ACTA toonaangevend in onderzoek en onderwijs. Onlangs is er een ADEE congres geweest van internationale experts op het gebied van simulatie en virtual reality. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA postacademische cursussen en specialistische opleidingen.