Extra aandacht nodig voor licht verstandelijk gehandicapten

Array

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVG) zijn extra kwetsbaar voor psychische stoornissen en problemen met alcohol en drugsgebruik. Het Trimbos-instituut wil zich daarom samen met andere partijen inzetten voor het verbeteren van de (preventieve) zorg aan deze groep.

Cijfers SCP
Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) telt Nederland tussen de 154.000 en 528.000 mensen met LVG. Daarvan is sprake wanneer een laag intellectueel functioneren (een IQ tussen 50 en 85) samengaat met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen en een blijvende behoefte aan ondersteuning. Op grond van een normaalverdeling van intelligentie in de bevolking heeft 2,5% van de bevolking een IQ tussen 50-70 en 12,5% (2,2 miljoen mensen) een IQ tussen 70-85.

Exacte cijfers ontbreken maar onder deskundigen bestaat overeenstemming dat mensen met LVG drie tot vier keer meer kans hebben op een psychische stoornis dan mensen in de algemene bevolking. Ook zijn mensen met LVG extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van alcohol en drugs en komen zij vaker in aanraking met politie en justitie.

Wat maakt mensen met LVG kwestbaar?
Verschillende factoren spelen een rol in deze extra kwetsbaarheid. Mensen met LVG worden regelmatig overvraagd. Er wordt meer van hen gevraagd dan zij aankunnen, mede omdat hun beperking niet direct zichtbaar is. Zij zijn zeer gevoelig voor beïnvloeding door hun sociale omgeving en hebben beperkte vaardigheden om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Ook hebben zij veelal een lagere sociaal-economische status en hebben zij moeite om zich in het dagelijks leven staande te houden.

Als gevolg van de toenemende complexiteit van de samenleving lopen mensen met LVG tegen hun grenzen aan en komen zij in de problemen. Instituties voor (psychische en sociale) zorg en welzijn hebben hier niet  altijd het juiste antwoord op.

Zorg voor mensen met LVG verbeteren
Het Trimbos-instituut wil, in nauwe samenwerking met voorzieningen voor zorg en welzijn, de zorg voor mensen met LVG verbeteren. Samen met de Vereniging van Orthopedagogische Behandelcentra LVG (VOBC-LVG), Tactus verslavingszorg en Novadic Kentron heeft het Trimbos-instituut daarom in 2007 het initiatief genomen voor het vergroten van de kennis over preventie en begeleiding van (problematisch) middelengebruik door (jonge) mensen met LVG.

Daarnaast zijn recent verschillende andere producten ontwikkeld rond LVG en middelengebruik, zoals een rapportage over risicogedrag en infectieziekten bij mensen met LVG en het bordspel TRIP, speciaal om jongeren met een licht verstandelijke handicap spelenderwijs bewust te maken van de gevaren van alcohol en drugs. TRIP werd gemaakt samen met Brijder Verslavingszorg.

Ook rond LVG en (forensische) GGZ is het Trimbos-instituut actief. In 2008 is een zorgprogramma ontwikkeld voor licht verstandelijk gehandicapten in detentie en recent is een onderzoeksrapport verschenen over licht verstandelijk gehandicapten in de GGZ. Momenteel loopt er een project naar intensieve ambulante zorg voor mensen met LVG in combinatie met ernstige psychiatrische en/of gedragsproblematiek.

Het Trimbos-instituut zal zich de komende jaren blijven inspannen voor deze extra kwetsbare groep mensen in de samenleving.

Meer informatie: Els Bransen

Bron: TRIMBOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen