Blaasproblemen na prostaatbehandeling voorspellen

Array

De kans op acute urineretentie (AUR) na een behandeling met radioactieve jodiumzaadjes voor prostaatkanker kan met redelijke zekerheid worden voorspeld. Dat stelt Ellen Roeloffzen in haar proefschrift.

Prostaatkanker is het meest voorkomende type kanker onder mannen in de westerse wereld. Patienten die acute urineretentie ontwikkelen kunnen niet meer spontaan plassen en hebben een urinekatheter nodig voor vaak langere tijd. Roeloffzen ontwikkelde een model om het risico op AUR na behandeling met I-125 brachytherapie te voorspellen. De belangrijkste voorspellende factoren voor het ontstaan van AUR na de behandeling waren prostaatvolume, de IPSS score (een score voor mictieklachten), hormonale therapie en de mate van prostaatuitpuiling in de blaas. Het model is nuttig voor artsen, want als een patient een grote kans op AUR heeft, kan de radiotherapeut de patient daarop voorbereiden. Zo mogelijk kan er in de toekomst bekeken worden of AUR middels nieuwe technieken voorkomen kan worden.10-12-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ellen Roeloffzen, Geneeskunde
Proefschrift: Prediction of acute urinary retention after I-125 prostate brachytherapy
Promotor 1: Prof. dr. J.J. Battermann
Copromotor 1: Dr. M. van Vulpen
Copromotor 2: Dr. E.M. Monninkhof

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen