Martini Ziekenhuis start nieuw medisch specialisme: Klinische Geriatrie

Array

Het Martini Ziekenhuis heeft een nieuw medisch specialisme in huis: Klinische Geriatrie. Vandaag was de officiele opening van de afdeling. Deze afdeling is een toegevoegde specialistische zorgfunctie gericht op de specifieke problemen bij de patient van 70 jaar en ouder. 60% van de in het ziekenhuis opgenomen patienten valt in deze leeftijdscategorie. Door de vergrijzing groeit het aantal oudere patienten, vaak met een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. ?Met de komst van geriater Jos Verkuyl biedt het ziekenhuis de oudere patient een goede, multidisciplinaire aanpak van de problemen?, zegt bestuursvoorzitter Hans Feenstra.

Het team Geriatrie, met klinisch geriater Verkuyl, twee geriatrie verpleegkundigen en een secretariaat, richt zich eerst op het opzetten van een dagkliniek. Voor controles en kortere consulten is er een polikliniek gestart. Daarnaast doen de verpleegkundigen en de geriater veel klinische consulten voor geriatrisch advies. Naast samenwerking met veel medische en paramedische disciplines, werken zij vooral intensief samen met de internisten, neurologen en psychiaters. Buiten het ziekenhuis wordt samengewerkt met huisartsen en specialisten oudergeneeskunde.

Veel voorkomende problemen
De problemen waarmee patienten bij een klinisch geriater komen, zijn mobiliteitsproblemen en vallen; continentieproblemen; polyfarmacie (het gebruiken van veel medicijnen tegelijkertijd); somberheid, eenzaamheid en levensfase-problematiek; onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren; geheugenproblematiek en delier (acute verwardheid). In de benaderingswijze van de patient wordt rekening gehouden met zijn/haar kwetsbaarheid en belastbaarheid. De nadruk ligt op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere patient. ?Ouderen is een onderkende doelgroep waar met een geriatrische, multidisplinaire aanpak veel meer uit te halen is dan op het eerste gezicht lijkt?, vertelt Verkuyl. De komende jaren breiden de werkzaamheden van Geriatrie zich uit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil namelijk dat de ziekenhuizen in 2012 alle patienten van 70 jaar en ouder bij opname nakijken op ondervoeding, verwardheid, fysieke beperkingen en valneiging.

Bron: Martini Ziekenhuis

Recente artikelen