Patiënten vinden ziekenhuisarts deskundig

Array

Het vertrouwen in een vakkundige medische behandeling is relatief groot, met name onder mensen die zelf ervaring met een ziekenhuis hebben. Opvallend is dat de deskundigheid van artsen door bezoekers van ziekenhuizen veel hoger wordt ingeschat (gemiddeld 7,6) dan door niet-bezoekers (7,2). Dit zijn opvallende resultaten van een peiling op Opinieland.nl en nl.Choozz.com – de onderzoekspanels van SSI – welke geanalyseerd zijn door onderzoekbureau Blauw Research. Vooral omdat berichten in de media over medische missers en zorgverzekeraars, die zwarte lijsten hanteren voor ziekenhuizen, vaak de boventoon voeren.

Performance van ziekenhuizen goed
Maar liefst 62% van de respondenten met ziekenhuiservaring beoordeelt de deskundigheid van de ziekenhuisarts met een acht of hoger. Ook als het gaat om de kwaliteit van de verzorging is sprake van een aanzienlijk verschil tussen de beoordeling van bezoekers (7,4) en de perceptie van niet-bezoekers (6,9). Hoewel bezoekers de informatieverstrekking van arts naar patient lager waarderen (7,1), wordt dit door niet-bezoekers nog lager ingeschat ( 6,6). Dit geldt ook voor de ontslagprocedure en nazorg (6,9 vs 6,4). De performance van ziekenhuizen lijkt dus beter dan hun reputatie doet vermoeden.

Ouderen hebben veel vertrouwen in vakkundige behandeling Acht op de tien ouderen hebben veel vertrouwen in een vakkundige behandeling in een ziekenhuis. Onder de jongst ondervraagde groep (18-24 jaar) is het vertrouwen slechts 53%. Jongeren hebben minder ervaring met ziekenhuizen en vertonen ook een lager sociaal vertrouwen dan ouderen. Jongeren zullen hun mening dan ook vaker baseren op de reputatie van een ziekenhuis. Met het oog op de toekomst is het dus zaak voor ziekenhuizen om zich positief te onderscheiden in de door jongeren gebruikte mediakanalen.

Bron: Blauw Research

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen