Reguliere AWBZ zorg en particuliere thuiszorg moet gelijkwaardig zijn

Array

Regelmatig staan er ervaringsverhalen van zorgverleners op www.mijntijdvoordezorg.nl, een landelijke campagne die is gestart om aandacht te vragen voor ouderen– en thuiszorg en het werk dat in deze sector wordt verricht.Branche organisatie ActiZ is initiatiefnemer van de site, die een realistisch beeld schetst. De verhalen van de zorgaanbieder komen rechtstreeks uit de praktijk.

De doelstelling, zo schrijft ActiZ: aandacht vragen voor het belangrijke werk dat in de sector wordt gedaan, laten zien waar de sector voor staat, wat er wordt waar gemaakt en wat de dilemma’s zijn.

En dilemma’s komen er zeker ter sprake: te weinig tijd voor de clienten, te veel regels, te veel onzekerheid, te veel uitgaven op verkeerde plaatsen, en dat gecombineerd met een niet al te hoog uurtarief: nee erg aantrekkelijk wordt het werken niet gemaakt.

En dat terwijl er een grote groep zorgverleners graag aan de slag zou willen als zzp-er, als regering en belastingdienst het nou eindelijk maar eens met elkaar eens zouden worden.

In de particuliere sector liggen de mogelijkheden wat ruimer: clienten bepalen zelf welke zorgverlener er in huis komt en waar, naast de noodzakelijke handelingen, de extra tijd aan wordt besteed. Dat waarborgt de kwaliteit van leven en genieten van de jaren die nog rustig thuis kunnen worden doorgebracht.

Thuiszorg De Lage Landen levert particuliere thuiszorg, 24 uur aaneengesloten als dat nodig is. Zij zorgen ervoor dat een vast team van zorgverleners precies op de hoogte is van de situatie, ze zorgen voor een goede communicatie met huisarts en apotheek en dat de verzorgende / verplegende handelingen tot in puntjes zijn geregeld. En ze gaan verder: ze houden rekening met de wensen en verwachtingen van hun clienten. Even naar buiten voor een wandeling, een bezoekje aan de kapper, bioscoop, of op visite misschien, dat is voor de zorgverleners van Thuiszorg De Lage Landen geen probleem.

Ervoor zorgen dat hun clienten zich prettig voelen en kunnen genieten van de alledaagse dingen van het leven, het kost zo weinig.
Thuiszorg bestaat niet alleen uit de hoogst noodzakelijke verzorging, ook bij het geven van reguliere AWBZ zorg zou dat het uitgangspunt moeten zijn.

Maar daar geldt maar al te vaak: 3 minuten voor de po, 1 minuut voor het aantrekken van steunkousen. Douchen? Het liefst niet te vaak, daar is geen tijd en geen geld voor.

De werknemers in de zorg beamen dat volmondig, zo is te lezen in hun dagboeken op mijntijdvoordezorg. Hen valt weinig te verwijten.

De oplossingen moeten gezocht worden bij de regelgevende partijen. Vooralsnog klinken daar voornamelijk de woorden bezuiniging en bezuiniging.

Recente artikelen