Aids de wereld uit

Array

Van zaterdag 27 november tot en met 3 december 2010
Op woensdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Aanleiding voor Holland Doc 24 om van 27 november tot en met 3 december aandacht te besteden aan deze wijdverbreide ziekte. Wereldwijd lijden 39 miljoen mensen aan Aids. Om invoelbaar te maken wat de ziekte voor invloed heeft op de levens van mensen presenteert Holland Doc 24 een reeks films waarin de persoonlijke ervaringen van mensen met Aids voorop staan. Zo zien we in de documentaire Zaterdag is voor de doden hoe twee begrafenisondernemers in Zuid-Afrika profiteren van de Aidsepidemie in hun land. Sex Positive (2008) schetst aan de hand van de ervaringen van de revolutionaire Aidsactivist Richard Berkowitz  een levendig beeld van New York aan het eind van de jaren zeventig en van de angst die Aids met zich meebracht in de jaren tachtig. [bekijk de video hier]

Jaarlijks sterven ca. 350.000 Zuid-Afrikanen aan de gevolgen van Aids. Als gevolg hiervan floreert de begrafenisindustrie en barsten de begraafplaatsen uit hun voegen. Zaterdag is voor de doden (2006) van Lies Niezen en Lee-Ann Cotton gaat over twee begrafenisondernemers die hun brood verdienen op Avalon, de bekendste, oudste en grootste begraafplaats van Soweto.

In Sex Positive (2008) maken we kennis met de homoseksuele Richard Berkowitz. In de jaren tachtig was hij revolutionaire Aidsactivist, maar zijn inzet voor de promotie van veilige seks is nooit naar behoren erkent. Filmmaker Daryl Wein laat hem uitvoerig aan het woord. Door middel van foto’s en archiefmateriaal schetst Wein een levendig beeld van New York aan het eind van de jaren zeventig en van de angst die Aids met zich meebracht in de jaren tachtig.
De carrière van zanger en entertainer Jan Mesdag was midden jaren tachtig niet te stoppen, totdat hij besmet raakte met het Hiv-virus. In die tijd was Aids nog een mysterie. De jonge Mesdag ging een gewisse dood tegemoet. Hij had nog één wens: liedjes van Jacques Brel zingen. In Jan Mesdag zingt Brel (2008) laat filmmaker Emma Westermann de nabestaanden en vrienden van Mesdag aan het woord.

Voor Aids: The Woman’s Story (2004) reisde Walther Grotenhuis naar Kenia, Brazilie en Thailand om vrouwen met Aids te ontmoeten. Ze vertellen over hun ziekte, de armoede en ongelijke rechten. Vol overgave vechten de vrouwen om hun positie in de maatschappij te versterken.

Not a Killer (2009) is een korte documentaire waarin Neeltje Pavicic-Van der Haak en Matthijs van de Laar een aantal Zuid-Afrikanen volgen bij wie het Hiv-virus is geconstateerd. Ondanks hun ziekte zitten ze niet bij de pakken neer: ze maken plannen voor de toekomst en geven voorlichting over Hiv en Aids.

In 2000 maakt IJsbrand van Veelen voor Noorderlicht (VPRO) een nog altijd actueel tweeluik over de bestrijding van de Aidsepidemie in Afrika. In het eerste deel In afwachting van de wetenschap staat de geneesmiddelenontwikkeling tegen het Aidsvirus centraal:  Hoewel  95 procent van de Hiv-geïnfecteerden in Afrika woont, kan slechts vijf procent van de Afrikanen beschikken over medicijnen tegen Aids. In Wachten op de samenleving, het slotdeel van het tweeluik, probeert Van Veelen antwoord te krijgen op de vraag welke middelen en inspanningen van de Westerse gemeenschap nodig zijn om de ramp in Afrika te bestrijden.

Bron: HollandDoc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen