Wachtlijst pgb per 1 januari 2011 opgeheven

Array

De begroting voor het pgb wordt in 2011 met 350 miljoen verhoogd. Dat is 250 miljoen meer dan begroot. Daardoor kan de wachtlijst-pgb per 1 januari 2011worden opgeheven. Het pgb wordt wel versoberd. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid zegt dat de versobering nodig is om de regeling “meer solide en toekomstvast” te maken. Afgelopen zomer werd een stop ingevoerd voor nieuwe aanvragen voor het pgb omdat er een tekort was van honderden miljoenen. Over een drietal onderwerpen wil de staatssecretaris langer nadenken en daar in 2011 verder op ingaan. Zij zal met drie nieuwe brieven aan de Tweede Kamer komen:

  1. Als eerste een brief over de toekomst van de AWBZ met daarin opgenomen de aanpak om het pgb wettelijk te verankeren.
  2. In het voorjaar een brief over hoe het verder moet met het pgb, met haar visie op het pgb.
  3. En in de zomer een brief over kleinschalige woonvormen met een pgb, met een uitspraak over wat het minimum aantal bewoners per initiatief zal moeten zijn.
    1. de mensen die nu op de wachtlijst staan voor een pgb-zzp; zij worden dubbel gestraft, want na een onverwachte wachttijd komen zij ook nog eens niet in aanmerking voor (wel ingecalculeerde) budgetgarantie voor 2011;
    2. de mensen die thuis wonen, de individuele gevallen met een indicatie pgb-zzp; dit is een vergeten groep waar Per Saldo aandacht voor zal vragen;
    3. de mensen met meervoudige beperkingen die in een wooninitiatief wonen; het toegekende pgb-zzp is voor deze groep vaak niet toereikend vanwege de grote hoeveelheid hulp die zij nodig hebben; de mogelijkheid voor een aanvullende indicatie ontbreekt.
  4. Als de wachtlijst voor de ruim 8000 wachtenden zou zijn verlengd, was dat een ramp geweest voor velen die nu met moeite het hoofd boven water houden. Zij zijn nu verzekerd van een pgb met ingang van 1 januari. De verhoging van het  bedrag voor het pgb gaat echter gepaard met een aantal maatregelen die het aantal budgethouders moet gaan afremmen en de uitgaven moet gaan beperken.

    Per Saldo zal de Kamerleden wijzen op de nadelige consequenties, in hoeverre deze onaanvaardbaar zijn en mogelijke alternatieven aandragen. De problemen van drie groepen zullen daarin in elk geval met nadruk aandacht krijgen. Dat zijn:

    Bron: PerSaldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen