Duizenden zelfstandig zorgprofessionals aan de zijlijn

Array

De vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden die als zzp-er binnen de zorgsector hun vak willen uitoefenen, staan inmiddels meer dan twee jaar aan de zijlijn. De twee financieringsstromen binnen de sector, die van de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet op Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), zijn door tekort schietende wet- en regelgeving niet te benaderen door deze zelfstandige zorgprofessionals. Als gevolg daarvan kampen de zzp-ers met een tekort aan toegestaan werk en dreigen zij de sector te verlaten, terwijl aan de andere zijde personeelstekorten aan de orde van de dag zijn. In een open brief aan de minister onderstrepen de voorname beroeps- en brancheorganisaties, in samenwerking met de landelijke coöperatie voor Zelfstandig Zorgprofessionals, deze problematiek en sturen zij aan op een voortvarende aanpak.

De inhoud van de open brief aan de minister vindt u hier

Een aantal praktische voorbeelden van zorg die niet uitgevoerd kan/mag worden door zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden:

– Een diabetes verpleegkundige zou diabetes (suiker) patienten thuis voorlichting, coaching en praktisch advies kunnen geven, zodat huisarts en ziekenhuisbezoek voorkomen zou kunnen worden. De zelfstandige diabetes verpleegkundige mag echter niet declareren aan zorgverzekeraars en kan dit type clienten niet duurzaam bedienen.

– Tweederde van de reguliere thuiszorgmarkt, die kampt met forse personeelstekorten, wordt via de AWBZ gefinancierd d.m.v. Zorg in Natura. Deze financieringsstroom is niet te benaderen door verpleegkundige en verzorgende zzp-ers.

– De wijkverpleegkundige moet terugkomen volgens velen. Ondernemerschap en zelfstandigheid liggen verankerd in de taak- functieomschrijving. De wijkverpleegkundige wordt binnen de AWBZ gefinancierd op een wijze die niet door de zzp-er benaderd mag worden, een groep die daar uitermate geschikt voor is.

– Ziekenhuis verplaatste zorg. Een nierpatient zou liever driemaal per week thuis dialiseren dan naar een kliniek of ziekenhuis te gaan. De zzp-er(s) is bij uitstek geschikt om als vast gezicht, of als team aan een client gekoppeld te worden. Deze zorg wordt echter betaald vanuit de Zorgverzekeringswet en is niet te benaderen door zzp-ers.

– Ziekenhuis verplaatste zorg. Een patient met urinewegproblematiek heeft iedere twee weken een bijzonder type katheter nodig dat verwisseld moet worden. Persoon gaat nu met de taxi, via de polikliniek van de uroloog op en neer naar het ziekenhuis. Door een zzp-er kan hij binnen de Zorgverzekeringswet diezelfde katheter thuis krijgen. De zzp-er mag echter niet direct werken voor de Zorgverzekeraar.

– Ouderen, personen met psychische klachten of sociaal minder vaardige mensen vormen een kwetsbare groep die niet wil of kan omgaan met het Persoonsgebonden Budget binnen de thuiszorg. Zij ontvangen graag Zorg in Natura (= zonder zelf verantwoordelijk te zijn voor de geldstromen) door dezelfde personen. De zelfstandige verzorgende of verpleegkundige die deze begeleiding wil geven, mag echter niet declareren aan Zorgkantoren, de aanbesteders van Zorg in Natura.

– Specialistische zorg aan kinderen zal in 2012 verschuiven van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Binnen de AWBZ verlenen zzp-ers nu via het Persoons Gebonden Budget zorg. Zzp-ers kunnen in de huidige situatie vanaf 2012 niet meer in aanraking komen met dit type zorg.

– De PGB markt zit op slot aangezien het maximale volume medio dit jaar bereikt was. De PGB markt is op het moment het enige gezonde component waar zzp-ers inkomen vandaan kunnen halen.

– Tarieven binnen het PGB voor het onderdeel ‘verpleging’ zijn vastgesteld op € 27. Binnen het (niet te benaderen) Zorg in Natura stelsel, de reguliere thuiszorg, heeft de NZA (Nederlandse Zorg Authoriteit) deze tarieven gesteld tussen de € 68 en € 74 per uur.

Wij hopen dat u met behulp van deze voorbeelden onze beargumentatie voor mogelijke kostenbeparing, innovaties en toename van kwaliteit van zorg begrijpt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen