Oneigenlijk gebruik van ADHD medicatie

Array

Van methylfenidaat (MPH, Ritalin) is bekend dat het op niet voorgeschreven basis gebruikt wordt. Het wordt dan niet gebruikt om de symptomen van ADHD te bestrijden, maar om andere redenen, zoals ‘voor de lol’ (als recreatieve drug) of om beter te presteren. Het is echter onduidelijk of oneigenlijk gebruikers van ADHD medicatie op de hoogte zijn van mogelijke negatieve effecten van MPH gebruik. Het is daarom belangrijk om duidelijkheid te verschaffen over in hoeverre MPH ongezond en verslavend kan zijn voor de gebruikers, specifiek bij gebruik op niet voorgeschreven basis.

In een online vragenlijst werden onder meer vragen gesteld over de redenen en gevolgen van het gebruik van ADHD medicatie, verslavende effecten en combinatiegebruik met andere middelen. Om meer inzicht in de wijze van gebruik en de verslavende effecten te krijgen zijn verdiepende interviews gehouden met mensen die aangaven problemen te ervaren bij het niet voorgeschreven gebruik van MPH.

Vijftien procent van de steekproef rapporteerde minimaal drie van de zeven criteria voor middelenafhankelijkheid en kan daarmee verslaafd worden genoemd. Uit de resultaten kwamen vier kenmerken naar voren die samenhangen met verslaving bij niet voorgeschreven gebruik:  het hebben van ADHD symptomen,  wanneer gebruikers de medicatie tevens voorgeschreven krijgen,  het ervaren van relatief veel positieve effecten,  het snuiven van de medicatie.

Het is belangrijk te beseffen dat gebruik van ADHD medicatie niet zonder negatieve effecten en verslavingsrisico is. Vooral mensen die voldoen aan een of meer van de vier bovengenoemde kenmerken is het aan te raden op te passen met het gebruik van ADHD medicatie. Ook artsen zouden rekening moeten houden met oneigenlijk gebruik en mogelijk verslavende effecten daarvan bij hun patienten.

De volledige rapportage van het onderzoek kunt u hier downloaden.

Bron: IVO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen