Verloskundigen zetten stap tegen babysterfte

Array

In samenwerking met het RIVM, Nictiz en de koepelorganisaties heeft Onatal, het meestgebruikte EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) binnen de eerstelijnslijns verloskunde, als eerste binnen de perinatale ketenzorg de uitwisseling van dossiergegevens gerealiseerd. Deze digitale uitwisseling is van groot belang voor het verbeteren van de communicatie in de keten van de perinatale zorg. Door dit systeem kan er grondig en doeltreffend onderzoek worden gedaan naar onder andere het hoge babysterfte cijfer binnen Nederland.

De Tweede Kamer sprak eerder dit jaar nog haar zorg uit over de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Met deze ontwikkeling zijn de verloskundigen de eersten die concreet actie ondernemen om deze samenwerking te verbeteren.

Door dossiergegevens goed te registreren en aan te leveren ten behoeve van onderzoek levert Onatal een grote bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg vanuit de eerste lijn. De uitwisseling beperkt zich niet tot de basale cliëntgegevens, maar gaat met name in op de zorginhoudelijke en medische details. Zo kan er doeltreffender onderzoek gedaan worden en kunnen de gegevens op een meer gestructureerde manier worden overgedragen. Het ter beschikking stellen van persoonlijke informatie geschiedt alleen met expliciete toestemming van de cliënt. Zonder deze toestemming worden er geen gegevens verstrekt aan andere partijen.
De koppeling van gegevensbestanden vermindert de administratieve handelingen die nu verricht worden door zorgverleners, waardoor er meer tijd beschikbaar komt voor het leveren van zorg.

Dankzij deze uitwisseling kan het merendeel van de verloskundigen in Nederland volledig geautomatiseerd relevante onderdelen van de uitvoerige verslaglegging in de dossiers van Onatal aanleveren voor onderzoek. Hieraan is, vanuit het Spirit-project, een nauwe samenwerking voorafgegaan met instanties als het RIVM, Perinatale Registratie Nederland (KNOV, NVOG, LHV en NvK), de Landelijke Vereniging van Entadministraties, Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de Zorg) en vele specialisten op het gebied van medische gegevensuitwisseling.

De digitale koppeling is gebaseerd op de internationale standaard HL7 versie 3 en wordt beveiligd met behulp van UZI middelen (Unieke Zorgverlener Identificatie), dé standaard voor beveiliging van gegevens binnen de zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen