FNV Zelfstandigen roept kabinet op om actie te ondernemen voor de zelfstandige zorgprofessional

Array

Peiling FNV Zelfstandigen: kwaliteit van zorg zal toenemen bij minder regelgeving volgens zzp’ers FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, roept het kabinet op om in actie te komen voor duizenden zelfstandige zorgprofessionals.  Groenlinks en de Landelijke Coöperatie voor Zelfstandig Zorgprofessionals vroegen al eerder deze week om aandacht voor deze groep zzp’ers. 5.000 tot 10.000 zzp’ers in de gezondheidszorg staan als gevolg van financiele en juridische barrières al geruime tijd aan de zijlijn.

Zelfstandigen hebben veel last van verschillende regels in de zorg. Daarom heeft FNV Zelfstandigen  afgelopen maand een peiling onder haar leden gehouden waaruit blijkt dat zzp’ers niet willen samenwerken met bureaucratische organisaties, maar liever hun werk afstemmen met het individu zelf. Daarnaast denken de respondenten dat de kwaliteit van zorg zal toenemen als er minder  regelgeving is. Wel zegt maar liefst 80 procent van de zzp’ers een beter contact te hebben met clienten nu ze zelfstandig zijn.

Een zelfstandig werkende ondernemer kan in de zorg op drie manieren een inkomen verwerven. Via de AWBZ, via een persoonsgebonden budget (PGB) of door particulieren die zelf de kosten betalen.

Volgens de peiling hebben veel zzp’ers moeite met de regelingen rondom het AWBZ en het PGB.  Zzp‘ers kunnen nu alleen de AWBZ-markt op als ze werken via een zorgkantoor. De respondenten gaven aan dat ze dit omslachtig, bureaucratisch en nodeloos duur vinden. Daarnaast maken veel zzp’ers zich zorgen over het PGB en de budgetten die hieraan worden verstrekt. Dit betekent dat veel zelfstandige zorgondernemers veel minder nieuwe opdrachten kunnen verwerven.

“Voor veel zzp’ers is het erg lastig om zichzelf te verhuren aan een instelling of particulier, zonder dat de Belastingdienst dit als een verkapt dienstverband ziet,” zegt Linde Gonggrijp, Directeur van FNV Zelfstandigen. “ In de thuiszorg heeft dat al tot veel problemen geleid voor beginnende zzp’ers. Wij vinden het onbegrijpelijk dat zzp’ers in de zorg minder opdrachten kunnen aannemen, terwijl er eigenlijk meer dan genoeg werk is. Wij verwachten dan ook meer inzet van dit kabinet om de positie van zelfstandigen in de zorg te verbeteren.”

Bron: FNV Zelfstandigen

Recente artikelen