Het toilet moet terug in de stoptrein

Array

Het toilet moet terug op de stoptreinen. Het ontbreken van toiletvoorzieningen op de nieuwe Sprinter-treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is onacceptabel voor treinpersoneel en reizigers. Dit stelt vakbond FNV-Bondgenoten in een brief aan de directie van het spoorbedrijf.

De NS heeft ervoor gekozen om in de nieuwe sprintertreinen (SLT’s) geen toilet te plaatsen, omdat treinreizigers op korte afstanden vaak geen gebruik van de wc maken en het de NS een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Maar dit is een slecht besluit geweest, aldus de vakbond, die eist dat in de huidige en toekomstige Sprinter-treinen alsnog toiletten komen.

In een brandbrief aan de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat (Infrastructuur en Milieu) en middels een petitie hebben verschillende organisaties, waaronder de Unie KBO, gezamenlijk aangedrongen op het plaatsen van toiletten.Op 23 november is de petitie aangeboden aan Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu. Zij is echter niet van plan om de NS te sommeren alsnog toiletten in te bouwen. Dat kost te veel geld, zei de bewindsvrouw tijdens een debat met de Tweede Kamer. Het alsnog inbouwen van de toiletten kost honderd miljoen, zei Schultz. Dat komt overeen met vier ton per toilet. Zij heeft hiervoor geen geld op haar begroting. Daarnaast is reiziger gemiddeld twintig minuten onderweg met de stoptrein, zei de minister. De nood is dus te overzien. De minister wist wel te melden dat de NS gaat bekijken of een oplossing kan worden gevonden voor machinisten en conducteurs aangezien zij wel langer onderweg zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanpassen van de dienstroosters.FNV-bondgenoten wijst erop dat NS de klant altijd voorop zet. „Maar u gooit nu voor de klant in hoge nood het toilet op slot”, aldus de bond, die stelt dat NS de belangen destijds niet goed heeft afgewogen. De bond wil voor 16 december weten of het spoorbedrijf bereid is de treinen alsnog van toiletten te voorzien, anders zijn „acties in allerlei vormen” te verwachten.

GroenLinks komt met eigen voorstel
Veel partijen in de Tweede Kamer vinden echter wel dat reizigers met hoge nood ook in stoptreinen naar de wc moeten kunnen. Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) nam geen genoegen met de uitleg van de minister. Zij kondigde aan om tijdens de behandeling van Schultz’ begroting met een eigen voorstel te komen om de inbouw van de toiletten te financieren. GroenLinks stond ook zeer open voor de acties van de Unie KBO en andere partijen en blijft zich hard maken voor deze zaak.

Belangenbehartiging vanuit de Unie KBO
De CSO (waar de Unie KBO deel van uitmaakt) heeft in 2004 al een negatief advies gegeven over deze kwestie. Daarnaast heeft zij samen met andere organisaties bij herhaling geprotesteerd. Inmiddels luidt ook de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) de noodklok over deze kwestie.

Bron: Unie KBO & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen