Leidinggevende, toon uw drijfveren bij zorginnovatie

Array

Wie een innovatie doorvoert, bijvoorbeeld telezorg, moet duidelijk en eerlijk zijn tegen professionals over de eigen drijfveren. Die kunnen betreffen:
1. het verhogen van de kwaliteit van zorg
2. het verbeteren van de reputatie van de instelling in de massamedia
3. het vergroten van de omzet
4. het besparen op de gebruikelijke zorg
5. het opdoen van ervaring die voor de korte termijn weinig oplevert.
En er zijn nog vele andere drijfveren mogelijk bij leidinggevenden in de zorg.

Wie niet duidelijk is over de eigen drijfveren, ontmoet wantrouwen bij de professionals. Woorden van deze strekking sprak Hal Wolf, vicepresident van Kaiser Permanente op vrijdag 3 december. Hij zei het in drie woorden: ‘Show your drivers’. Prof.dr. Guus Schrijvers had een gesprek met hem ter voorbereiding van het Europese congres over telehealth (preventie en zelfmanagement bevordering via het internet) en telecare (diagnostiek en behandeling via internet). Dat vindt plaats op 2 en 3 maart 2011 in Londen.

Het Julius Centrum en het King’s Fund Center te Londen organiseren dat congres. Het is gericht op ervaren professionals en leidinggevenden die zich willen orienteren op beschikbare en bewezen software programma’s voor telehealth en telecare in Europa en Noord Amerika. Wie al goed is ingevoerd op het terrein van social media en geavanceerde software, zal weinig nieuws leren. Want dit congres beoogt kennis te verspreiden over reeds functionerende, klein- en grootschalige vormen van telehealth and telecare in diverse landen. De softwareprogramma’s waarop die draaien, lopen vaak iets achter op wat technisch al mogelijk is.

De genoemde Hal Wolf houdt een plenaire inleiding op dat congres over de ontwikkeling van telehealth en telecare bij Kaiser Permanente (KP) sinds de jaren zeventig tot 2020. In 2009 maakte eenderde van de acht miljoen leden van deze grote zorgorganisatie hun afspraken met artsen via het internet. Zij hebben allen toegang tot het eigen elektronisch dossier. Anno 2010 is KP bezig met experimenten met social media en met mobiele telefoons die vitale functies van patienten online registreren en doorsturen naar een centrale medische post. Tot zover dit bericht.

Wilt u naar het genoemde congres in Londen? Wilt u ideeen opdoen over internet en uw patientengroep? Weet dat er vele sprekers en posters zijn over vrijwel alle vaker voorkomende aandoeningen, waarbij telehealth en telecare wordt geboden. Er zijn echt prachtige voorbeelden uit Italie, Duitsland, Frankrijk, UK en ook uit ons eigen land. Surf naar http://www.kingsfund.org.uk/events/telehealthtelecare.html, lees de uitgebreide brochure, meld u aan en see you in Londen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen