Extra risico ischemische hartziekte na reumatoïde artritis vraagt om monitoring

Array

Een jaar na de diagnose reumatoïde artritis is het risico op een myocardinfarct 60 procent hoger dan dat van gezonde controlepersonen. Dat schrijven onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut in het decembernummer van de Journal of Internal Medicine. Volgens de onderzoekers, onder leiding van Marie Holmqvist,  benadrukken de resultaten het belang van monitoring op ischemische aandoeningen vanaf het moment dat de diagnose RA is gesteld.

De onderzoekers volgden tussen 1995 en 2006 7469 patienten nadat de diagnose reumatoïde artritis (RA) was gesteld en vergeleken de mate waarin zich ischemische hartziekten voordeden met een groep van ruim 37 duizend gematchte gezonde controles.
Toenemend risico
De diagnose RA werd rond 6,2 maanden na de eerste symptomen gesteld. Tot een jaar na de diagnose was er nog geen significant verschil in het optreden van ischemische hartaandoeningen of meer specifiek myocardinfarcten tussen patienten en controles. Daarna liepen de risico’s wel uiteen. Tot vier jaar na de diagnose nam het extra risico op ischemische hartziekten toe tot 50 procent. In dezelfde termijn steeg het extra risico op een mycocardinfarct met 60 procent. Na vier jaar bleeft het extra risico constant tot 12 jaar na de diagnose. Het maakte bij het extra risico niet uit of patienten reumafactor-positief waren of niet. En ondanks dat RA in het afgelopen decennium eerder wordt gediagnostiseerd en agressiever wordt behandeld, zien de onderzoekers nog steeds een verhoogd cardiovasculair risico.

Bron NedNet
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen