Huisarts geeft leiding aan eerstelijn: ja maar?

Array

In het Handboek ‘Leadership and Medicine’ geeft de Amerikaanse arts Floyd Loop drie taken aan, die horen bij medisch leiderschap:

  1. Visie-ontwikkeling voor de middellange termijn
  2. Het aantrekken en behouden van goede artsen en andere professionals en
  3. Het borgen en bevorderen van de kwaliteit van zorg.

De laatste jaren is de behoefte aan leiderschap van huisartsen toegenomen, omdat het aantal organisatorische verbanden is gegroeid. Er kwamen

  1. Meer en grotere stichtingen die gezondheidscentra runnen
  2. Coöperaties en stichtingen die meestal over diverse huisartsenposten gaan en
  3. Coöperaties, BV’s en stichtingen die zorggroepen aansturen. De opkomst hiervan betekent dat het concept van huisarts als kleine middenstander niet meer voldoende is. Er bestaat thans behoefte aan leidinggevende huisartsen bij grotere organisaties. Die moeten dan de taken oppakken die Floyd Loop in zijn makkelijk leesbare handboek uitwerkt. Die moeten geen namaak-economen worden, die zich storten op productie draaien en begrotingsbewaking.

Ik kan mij voorstellen dat de drie genoemde organisatievormen (gezondheidscentra, huisartsenposten, zorggroepen en ook de nog niet genoemde huisartsenlaboratoria) gezamenlijk visie ontwikkelen op de toekomst van de eerstelijn in bijvoorbeeld het jaar 2020. Al deze gedachten sprak ik uit tijdens een inleiding voor 130 huisartsen uit Amersfoort en omgeving. Dat was op 9 december. Eerder deed ik dat in een artikel voor Medisch Contact samen met de huisartsen Lucas Fraza en Joop Raams. Tot zover dit bericht.

Ik ben al een jaar op zoek naar een huisartsenregio, die met mij een visie ontwikkelt op de eerstelijn, waarin (bekostiging van) chronische zorg, zelfmanagement van patienten, andere eerstelijnsdisciplines,  taakherschikking, telezorg, anderhalfdelijnszorg en de genoemde structuren een plaats hebben naast al het goede dat reeds bestaat sinds in de jaren zestig van de vorige eeuw huisartsen zichzelf opnieuw uitvonden. Heeft u ambitie om in 2011 zo’n visie te ontwikkelen? Weet mij dan te vinden op [email protected].

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen