Empoweren op de Tinkerbell manier: 3 febr. speciale training!

Array

Op 3 februari vindt in Driebergen bij Antropia een speciale training empoweren voor en door zorgverleners plaats. Trainers zijn Irène Alders van Imagine consultancy (en de st. Tinkerbell Patientencoach) en Esther van Weele van Vestalia.

Hoe wil jij behandeld worden als je ziek bent en hoe zorg je er zelf ook voor dàt dat gebeurt?
Het Tinkerbell gedachtegoed gaat over autonomie en wat dat betekent in zorgrelaties.

We zijn allemaal wel eens patient geweest. In die rol ben je afhankelijk van degene die jou zorg verleent. In het algemeen hebben zorgverleners het druk, dat zie je aan alles. Er zijn 10 minuten gepland voor een gesprek met een arts, een verpleegkundig specialist heeft gemiddeld zo’n 20-30 minuten. Spreekuren lopen uit, er moet veel administratie gedaan worden. En als patient wil jij niet degene zijn die de kostbare tijd in beslag neemt. Of dat de arts je lastig gaat vinden, zodat je minder goed behandeld wordt. Aardig gevonden worden is van groot belang! Aan de andere kant, als ik met zorgverleners over hun werk praat, vindt men ook dat er te weinig tijd is voor de patient. Het probleem voor beiden is dat de regie, voor wat er wel en niet gebeurt, buiten de persoon ligt.

Geen tijd, geen mogelijkheden…

Ja, hoor ik u zeggen als zorgverlener: we willen wel, maar we hebben geen tijd! Hoe doe je dat? In onze cultuur is de rolverdeling tussen arts en patient, hulpverlener en client, gewoon geworden dat de professional het oplost. Omdat de dubbele vergrijzing in de toekomst een nog grotere zorgvraag genereert kan dit met de huidige werkwijzen niet meer opgelost worden. Er moet een paradigmashift, omwenteling in denken en doen, plaats vinden. Dat betekent dat zowel de zorgverlener als de patient zich anders moeten opstellen. Aan de kant van de zorgverleners is hieraan al het nodige gedaan.
Er worden concepten bedacht, blauwdrukken gemaakt en best practices uitgewisseld. Bijvoorbeeld kun je als ziekenhuis ervoor kiezen Disney toe te passen, of Planetree te omarmen. Individuele medewerkers wordt mindfullness, motivational interviewing, socratische gesprekstechnieken, enz. aangeboden. Allemaal goed en zeker op weg naar betere patientenzorg. Patienten worden ook bij deze concepten door zorgverleners uitgedaagd zichzelf serieus te nemen en hun eigen rol in te vullen. Mogelijkheden om zelf je ziekte te monitoren zijn toegankelijk gemaakt door toenemend internet gebruik. Je eigen gezondheidsdossier bijhouden, bloeddruk meten, enz. Maar slechts een heel klein deel van de patienten maakt hiervan gebruik. De mensen voelen de noodzaak om het te doen niet, er is op individueel niveau geen sprake van een sense of urgency.

Hoe leert nu een patient volwassen te worden in de rol van patient? Je krijgt een fiets (zodat je actieradius groter wordt), maar niemand leert je hoe je moet fietsen! Om het te leren moet iemand even met je meelopen in jouw tempo. Zelfmanagement, bijvoorbeeld, is een fiets. Een instrument om de relatie tussen arts en patient volwassener te maken. In een volwassen relatie hebben beide partners een autonome inbreng. Als dit niet (meteen) lukt kan een bemiddelaar (Tinkerbell coach) even meelopen voor leggen van een goede basis. De basis voor vertrouwen en eigen regie.

Disney in het ziekenhuis?
Organiseer je eigen Tinkerbell!

Wat is nu eigenlijk de Tinkerbell manier?
Zoals gezegd gaat het Tinkerbell gedachtegoed over autonomie. Het wil de patient en de zorgverlener helpen bij de daarbij passende noodzakelijke verandering in rollen.

De werkwijze is erop gericht het Tinkerbell gedachtegoed te laten landen. Hoe leer je dat?
1. Door reflectie op bestaande communicatiepatronen en rolverhoudingen;
2. Het ontdekken van en spelen met nieuwe rolverhoudingen en nieuwe communicatiepatronen;
3. Vervolgens ga je zelf bepalen wat jij wilt.

De opbrengst van deze werkwijze is:
• Je leert bepalen wat voor jou belangrijk is;
• Hoe je daar regie op kunt voeren;
• Basis voor wederzijdse erkenning voor elkaars (expert)rol.

Aanbod:
Bij patienten gebeurt dit via persoonlijke begeleiding (ook in de spreekkamer). (Stichting Tinkerbell)
Voor verpleegkundigen, artsen, paramedici via empowerment training (samenwerking tussen Vestalia en Imagine consultancy).

Tinkerbell Patientencoach

Sinds 2008 werkzaam als zelfstandig adviseur en trainer/coach voor empowerment* in de zorg (*voor patienten: www.stichtingtinkerbell.nl, en voor zorgprofessionals: www.imagine-consultancy.nl). Aan de slag met je kracht!

Recente artikelen