Vijfhonderdste ECMO-behandeling

Array

Wonderapparaat viert jubileum
Een bijzonder jubileum in het Erasmus MC-Sophia: woensdag 22 december is de vijfhonderdste ECMO-behandeling gegeven. De ECMO is een apparaat dat de functie van de longen of het hart tijdelijk overneemt.

Overlevingskans
ECMO, een kunstlong, is er voor ernstig zieke patienten die vaak maar 20% kans hebben om te overleven. Dankzij het apparaat stijgt de overlevingskans naar 80%. Prof. Dick Tibboel, hoofd IC-Kinderen: “ECMO slaat goed aan bij patienten en dat is iets om trots op te zijn.”

Zuurstoftekort
Kinderen die onvoldoende reageren op de intensivecarebehandeling, kunnen worden overgeplaatst naar het ECMO-centrum. Tibboel noemt voorbeelden: “We gebruiken het bij patientjes die zuurstoftekort hebben, zoals drenkelingen of kinderen met ernstige infecties. Kinderen die een openhartoperatie hebben ondergaan en nog onvoldoende hun eigen hart kunnen gebruiken, liggen ook aan het apparaat.”

Grootste
Sinds 1993 geven het Erasmus MC en UMC St Radboud in Nijmegen ECMO-behandelingen. Met vier bedden behoort het Erasmus MC tot het grootste ECMO-centrum in Nederland. “De ziekste patienten in Nederland die elders niet meer te behandelen zijn, krijgen in het Sophia nog een kans. Hun overlevingskans wordt met ECMO hoger en vaak met behoud van een goede kwaliteit van leven.”

Ingrijpend
ECMO-behandeling is heel kostbaar en wordt niet vergoed. Het Erasmus MC neemt de kosten noodgedwongen voor zijn rekening. Tibboel: “De behandeling is erg duur en ingrijpend, maar is voor deze ernstig zieke kinderen essentieel om te overleven.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen