Dodelijke combinatie bij vrouwen: diabetes en depressie

Array

Vrouwen die kampen met zowel diabetes als een depressie hebben een grotere kans om te overlijden, in het bijzonder aan hartaandoeningen, blijkt uit een studie. Het is zelfs zo dat vrouwen die aan beide aandoeningen lijden een twee maal verhoogd risico op overlijden hebben, aldus de onderzoekers. “Mensen die beide ziektes hebben, lopen een erg groot risico om te overlijden” Aldus onderzoeksleider Dr. Frank B. Hu, professor medicijnen aan Harvard.

Als mensen worden getroffen door beide ziektes kan dit leiden tot een vicieuze cirkel. Hu zegt: “Mensen met diabetes zijn vaker depressief omdat zij te maken hebben met langdurige psycho-sociale stress, dit wordt geassocieerd met de complicaties van diabetes.”

Mensen met diabetes die depressief zijn, zijn minder geneigd om goed voor zichzelf te zorgen en hun diabetes te ‘managen’. Dit kan leiden tot complicaties die het risico op overlijden verhogen. Hu benadrukt dat het erg belangrijk is om beide ziektes goed te behandelen om het risico op overlijden zo laag mogelijk te houden. “Het is mogelijk dat deze twee aandoeningen elkaar niet alleen op biologisch vlak beïnvloeden maar ook op gebied van gedrag.”

Type 2 diabetes en depressie zijn vaak gelinkt aan een ongezonde levensstijl, inclusief roken, een ongezond dieet en een gebrek aan beweging. Daarbij kan een depressie veranderingen in het zenuwstelsel triggeren die dan weer van invloed kunnen zijn op het hart.

Een professor verbonden aan het Diabetes Research institute in Miami zegt niet verbaasd te zijn over de bevindingen van de onderzoekers. “De studie licht uit dat er een duidelijk verhoogd risico voor je gezondheid en je leven is, wanneer je een combinatie hebt van diabetes en depressie.” Hij merkte ook op dat er veel diabetespatienten zijn met niet gediagnosticeerde depressie. “Ik durf te beweren dat er behoorlijk veel patienten met diabetes en depressie zijn die nooit een duidelijke diagnose hebben gehad.” Patienten en artsen moeten alerter zijn dat depressie een issue is.

Aan de studie deden 78.282 vrouwen mee in de leeftijd van 54 tot 79 in 2000. In de zes jaar daarna overleden 4654 vrouwen waarvan 979 aan hart- en vaataandoeningen. Bij vrouwen met diabetes is het risico op overlijden met 35% gestegen en vrouwen met een depressie hadden een verhoogd risico van 44%. Dit vergeleken met vrouwen die geen van beide ziektes hadden. De vrouwen met beide ziektes hadden een twee maal zo hoog risico op overlijden.

Toen Hu’s team keek naar alleen de sterfgevallen door een hartaandoening, zagen ze dat vrouwen met diabetes een verhoogd risico hadden  op overlijden van 67% en vrouwen met een depressie 37%. Maar bij vrouwen die zowel diabetes als een depressie hadden, werd dat risico 2.7 vervoudigd.

In de Verenigde Staten lijden ongeveer 15 miljoen mensen aan een depressie en 23.5 miljoen hebben diabetes. Ongeveer ¼ van de mensen met diabetes heeft ook een depressie, dat is bijna twee keer meer dan bij mensen die geen diabetes hebben.

In Nederland zijn hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Het vergrootte risico op hart- en vaatziekten ontstaat vooral na de overgang, wanneer 1 op de 2 vrouwen last krijgt van een te hoog cholesterol. Ook hebben veel vrouwen te maken met een depressie: bijvoorbeeld bij PMS, tijdens de overgang of na de zwangerschap. Blijf niet rondlopen met klachten, praat over je gevoelens en laat je lichaam regelmatig nakijken. Maak eens een afspraak voor bijvoorbeeld een healthcheck bij de Care for Women specialiste.

Recente artikelen