Markt voor software laboratoriumdiagnostiek volop in beweging

Array

Nieuwe Benelux directeur en nieuwe technologie bij Zwitserse trendsetter
Ziekenhuislaboratoria kunnen in hoge mate bijdragen aan het vergroten van de efficiency en behandelcapaciteit in de zorgsector, omdat bijna 80% van alle diagnoses vanuit het klinisch chemische lab en het microbiologisch lab geschiedt. Voorwaarde is dat de laboratoria niet langer als geïsoleerde organisaties opereren, maar hun bevindingen op elektronische wijze vastleggen, opslaan en distribueren via geïntegreerde ziekenhuisinformatiesystemen.

Aldus luidt de mening van Eric Spannenburg, die recent is benoemd tot countrymanager Benelux van vision4health, een vooraanstaand leverancier van laboratory management information systems, afgekort aangeduid als lims. Spannenburg heeft meer dan 30 jaar ervaring binnen de automatiseringsector. Hij was hiervoor bijna 4 jaar country salesmanager van InterSystems Benelux, een softwarebedrijf dat eveneens veel afnemers heeft in de zorgsector. ”Ik heb gedurende die periode de zorgmarkt als zeer uitdagend ervaren. Adequate ICT-oplossingen leveren dagelijks een bijdrage aan het verbeteren van ons zorgstelsel dat door de grote toeloop aan de ene kant en de sterke bezuinigingen aan de andere kant, voortdurend onder druk staat. Ik lever graag een bijdrage door het verder commercialiseren van een kosteneffectieve oplossing voor een primair proces in de medische voorziening: de laboratoriumdiagnostiek”.

vision4health is als specialist voor laboratoriumdiagnostiek, actief in 12 Europese landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in het Zwitserse Freienbach. In het Duitse Bochum en het Belgische Barchon bezit de onderneming twee ontwikkelcentra. Dankzij de nauwe samenwerking met de gebruikers van de software heeft vision4health applicaties ontwikkeld die medische disciplines overschrijden en die alle werkprocessen binnen de ziekenhuislaboratoria, transfusiegeneeskunst en de pathologie ondersteunen en integreren via een Diagnostic Wide Area Network (DWAN).

”De afzetmarkt kenmerkt zich door een hoge graad van automatisering en een sterke betrokkenheid en kennis over de software bij zowel de laboranten als het laboratorium- management”, aldus Eric Spannenburg. Volgens hem is er een golf te verwachten van vervanging van oudere generatie systemen. Zijn bedrijf speelt daarop in met de uitbreiding van het bewezen applicatiepakket molis naar een webgebaseerde omgeving met innovatieve technologie (WebServices, XML en SOAP). molis is ontwikkeld met het in Nederland bekende Uniface ontwikkelplatform. In de nieuwe Visonary Technology (VT) versie wordt Microsoft .Net-framework geïntroduceerd te samen met het integratieplatform Ensemble van InterSystems.

De vision4health lims leunt op een krachtige workflow systematiek, die artsen, microbiologen en laboranten in staat stelt efficient opdrachten aan te nemen, uiteenlopende onderzoeksmateriaal (monsters) conform de voorgeschreven protocollen voor automatische determinatie of manueel kweekonderzoek klaar te zetten en de resultaten nauwkeurig vast te leggen. Ook de financiele doorbelasting naar de verschillende opdrachtgevers laat zich via de lims aansturen.

De laboratoriummarkt voor zorginstellingen in Europa kenmerkt zich door toenemende centralisatie. Zorginstellingen brengen hun laboratoriumdiagnostiek onder in een gezamenlijk centrum of besteden hun processen uit aan privé-laboratoria. Sommigen daarvan tellen enige honderden medewerkers, die opereren vanaf meerdere locaties en bieden capaciteit om per dag meer dan 25.000 monsters te analyseren. vision4health levert producten en diensten die de vitale IT-systemen van deze instellingen 24 uur per dag ondersteunen bij hun dikwijls levensreddende diagnostische processen.

Over vision4health
vision4health is een innovatieve, sterk groeiende aanbieder voor laboratorium-diagnostische software en professionele diensten. De onderneming met het hoofdkantoor in Zwitserland, en filialen in Duitsland, Frankrijk, de Benelux, Groot Brittannie en Oostenrijk behoort met klanten in heel Europa al na enkele jaren sinds de oprichting in juni 2007, tot de internationale spelers op de markt voor laboratoriumsystemen. De basis van alle ontwikkelingen wordt gevormd door de Visionary Technology (vt), evenals een duidelijke visie voor een als een netwerk functionerend gezondheidswezen. Zo verbinden de oplossingen van vision4health als efficient Diagnostic Wide Area Network (DWAN), dat verder reikt dan de vestigingsplaats, heterogene systemen en maken de naadloze integratie mogelijk van centrale en satellietlaboratoria, ziekenhuizen, gespecialiseerde instellingen, huisartsen en patienten met algemene workflows.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen