Biomarkers voor Alzheimer pathologie

Array

Maartje Kester deed verschillende onderzoeken naar biomarkers voor de ziekte van Alzheimer. Zij onderzocht het effect van APOE4-genotype op de waarden van biomarkers A42 (marker voor amyloid pathologie), tau en ptau-181 (markers voor tau pathologie). Het APOE4-genotype is een bekende risicofactor voor Alzheimer, waarom is echter niet geheel duidelijk. Het is wel bekend dat dit genotype leidt tot meer amyloid stapeling (extracellulaire neerslag van eiwitten in abnormale vezelstructuren). Kester vond aanwijzingen voor het feit dat andere processen, zoals vasculaire schade, ontsteking en verminderd schadeherstel ook een rol spelen.

Daarnaast deed Kester onderzoek naar biomarkers voor het verloop van de ziekte en ontdekte dat een bepaalde verhouding van biomarkers (ptau-181/tau ratio) verband houdt met cognitieve achteruitgang (gemeten met MMSE) bij de ziekte van Alzheimer. Deze informatie kan in inzicht geven in de pathologische mechanismen die bepalend zijn voor agressiviteit van de ziekte.

Verder vond Kester nieuwe biomarkers die verband houden met het voortschrijden van de ziekte. Verandering in concentratie van specifieke biomarkers over de tijd (zoals isoprostanen) lijken meer gecorreleerd met ziekteprogressie dan specifieke markers (zoals A42). Het lijkt dat aspecifieke processen belangrijk zijn bij progressie van de ziekte van Alzheimer. De beschreven biomarkers zijn door Kester gemeten in hersenvocht, een bloedtest zou echter patientvriendelijker zijn.

Kester ontdekte ook dat bepaalde ontstekingsfactoren in bloed lagere waarden hebben bij patienten met de ziekte van Alzheimer in vergelijking tot controlepatienten. Hopelijk zijn we nu dichter gekomen bij een niet-invasieve test voor de ziekte van Alzheimer.

Startdatum: 14-01-2011
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Biomarkers for Alzheimer’s pathology; monitoring, predicting and understanding the disease
Spreker: M.I. Kester
Promotor: prof.dr. Ph. Scheltens prof.dr. M.A. Blankenstein
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen