Centra voor Jeugd en Gezin: wat zijn jullie competenties?

Array

Een competentie is een geheel van kennis, inzicht, vaardigheden, attitudes en persoonlijke eigenschappen waarmee adequate resultaten kunnen worden behaald in een beroepscontext. Onder competentie wordt verstaan het vermogen van een individu om in verschillende situaties op een adequate wijze procesgericht en productgericht te handelen.

Deze definitie vond Julius promovendus Vincent Busch de beste uit een reeks definities in vijftien beleidsdocumenten, onderzoeksrapporten en wetenschappelijke artikelen, die in de afgelopen jaren verschenen over competenties in Centra voor Jeugd en Gezin. Waarom hij deze definitie de beste vond beschrijft hij in een literatuurstudie naar de vraag wat er in de huidige literatuur wordt verstaan onder de begrippen 1. Vroegsignalering, 2. Psychosociale problematiek en 3. Competenties in context van de kraamperiode in de Ouder- en Kind Centra (OKC) te Amsterdam.

De literatuurstudie focust zich op pedagogisch adviseurs, verloskundigen, kraamverpleegkundigen en kraamverzorgenden, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Overige CJG partners zoals bureau Jeugdzorg, het onderwijs en de eerstelijn blijven buiten beschouwing. Het was een beperkte studie. Boeiend is het om te lezen hoe de genoemde drie begrippen zich sinds het uitkomen van het Inventgroeprapport in 2005 ontwikkelden. Wilt u het genoemde rapport lezen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik op ‘publicaties’ en op het rapport ‘Samenwerken voor de allerkleinsten in het OKC’.

Tot zover dit bericht. Op 22 maart  het Julius Centrum de Masterclass Leiding geven aan professionals in Centra voor Jeugd en Gezin. Daarin komen de drie genoemde begrippen uitgebreid aan de orde. De Masterclass omvat twaalf bijeenkomsten over evenzovele actuele thema’s voor wie leiding geeft aan (een specifieke groep professionals binnen) een Centrum voor Jeugd en Gezin. De Masterclass staat onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers en van Annemiek van Woudenberg, arts voor maatschappij en gezondheid en auteur van het boek ‘Werken aan het CJG’.

Er zijn inmiddels enkele aanmeldingen binnen. Wie inhoudelijk leiding wil geven aan CJG’s en niet alleen begrotingen wil opstellen en structuren ontwerpen, krijgt hier volop gelegenheid om een inhoudelijke visie te ontwikkelen en kwaliteitsbeleid te voeren over onderwerpen zoals competentie-management, het opstarten en monitoren van vroegsignalering en de aanpak van psychosociale en somatische problematiek. Wilt u  deelnemen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Masterclassen’, lees de prachtige brochure en meld u  aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen