Zorg op recept leidt tot hoge AWBZ-kosten

Array

In de Nieuwsbrief van 19 december stond het bericht AWBZ ONTPLOFT ZONDER INDICATIESTELLING (Zie www.unitzorginnovatie.nl en klik door op Nieuwsbrieven). Erik Oosterhof is wijkverpleegkundige in Overijssel. Hij reageert op dit bericht als volgt:  ‘Je verwacht een ontploffende AWBZ als indicatiestelling zou vervallen. (?) Als zorgvragers het recht op ‘zorg op recept’ mogen claimen, zullen de kosten wel ontploffen want dan worden zorgverleners een duur, want economisch schaars goed. Aan de andere kant: als ik zie hoe de overheid de rem blijft zetten op de groei van budgetten van zorgaanbieders zal zij nooit in staat zijn om deze dure zorgverleners te bekostigen. (?) De enige werkelijke besparing (op korte termijn) is het schrappen van het kostbare CIZ-bedrijf. Dit in combinatie met een reeel salarissysteem, vergelijkbaar met het salarissysteem van medisch specialisten, kan werkelijke besparing opleveren.

Mijn antwoord is het volgende: Beste Erik, Ik ben het niet met u  eens dat het afschaffen van het CIZ besparingen oplevert. u  schiet op de boodschapper van slecht nieuws. Als het CIZ weg valt, komen we weer uit op aanbodssturing met budgettaire kortingen. En dan zijn wijkverpleegkundigen ook niet gelukkig en blijven ze rond rennen om patienten nog enige hulp te bieden. Als het systeem wordt AWBZ-zorg-op-recept zoals in Zwitserland met wijkverpleegkundigen en huisartsen die zelf de indicatie doen, betekent dit een open eind financiering voor de AWBZ zoals we nu kennen voor geneesmiddelen. Dan explodeert de AWBZ en heeft Nederland binnen twee jaar weer aanbodssturing.

Ik wil de vraagsturing behouden, en dus de indicatiestelling. Dat die simpeler moet en met veel mandatering, dat vind ik wel?. Tot zover de discussie tussen Erik Oosterhof en mijzelf. Ik nodig u, lezer, uit om in te gaan op deze discussie. Wilt u indicatiestelling in de AWBZ behouden, Wilt u zorg-op-recept of wilt u aanbodssturing via budgetten? Minister Edith Schippers komt binnenkort met haar eigen standpunt.  Wilt u de laatste stand weten van de wetenschappelijke, professionele en politieke discussie over indicatiestelling en de wetten AWBZ, WMO en Wet op de Jeugdzorg? Kom dan op 7 april naar een congres hierover. Daar komen ook tal van goede voorbeelden naar voren van goede en goedkope AWBZ-zorg en indicatiestelling. Surf naar www.unitzorginnovatie.nl en klik op ‘Aankomende congressen’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen