Achterstanden registratiezaken CBG teruggedrongen

Array

Het CBG heeft zijn doelstelling uit het Strategisch Business Plan 2009-2013 om de achterstanden in 2011 volledig terug te dringen nog niet geheel behaald. Wel krijgt het CBG zijn registratieproces steeds beter op orde. In 2010 werden 21.554 zaken door het CBG behandeld en afgesloten. Uit de eindejaarsbalans blijkt dat er momenteel nog 308 zaken in achterstand staan bij de farmacotherapeutische (FT) groepen. Daarmee zijn de achterstanden in 2010 gehalveerd en heeft de dalende trend zich doorgezet.

Achterstanden wegwerken én voorkomen
Er wordt gesproken over een achterstand als het CBG een wettelijke of afgesproken termijn overschrijdt bij de afhandeling van een zaak. Uit uitgebreide analyses die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden, blijkt dat er diverse oorzaken zijn voor lange doorlooptijden van procedures. En daarmee voor het ontstaan van achterstanden. Er is bijvoorbeeld sprake van een veelheid aan taken en werkzaamheden van individuele casemanagers, waarbij de prioriteitsstelling niet altijd gericht is op het voorkómen van achterstanden. Ook kosten controleprocessen om de kwaliteit van het foutgevoelige registratietraject te borgen veel tijd, net als veelvuldig in het proces voorkomende overdrachten tussen casemanagers. Daarnaast maakt de onvoorspelbaarheid van het moment waarop firma’s zaken indienen het inplannen van werk lastig.

In 2010 heeft het CBG niet alleen een deel van de eerder opgelopen achterstanden weggewerkt; ook is het afgelopen jaar een enorme inhaalslag gemaakt in het publiceren van openbare beoordelingsrapporten (PARs) via http://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/. Op dit punt is de achterstand volledig weggewerkt. Naast deze concrete verbeteringen is op basis van bovengenoemde analyses van het registratieproces ook een begin gemaakt met het implementeren van maatregelen om het ontstaan van nieuwe achterstanden structureel te voorkomen. Zo zijn werkprocessen heringericht waardoor doorlooptijden van het administratieve proces van het in behandeling nemen van zaken en de (interne) accorderingsronde met ongeveer 60% zijn teruggebracht. Dezelfde methodiek wordt nu toegepast voor optimalisatie van overige processen in het registratietraject die tot achterstanden kunnen leiden.

Voor oplossen achterstanden tijdige (re)actie registratiehouder van belang
Hoewel de tijd die een registratiehouder nodig heeft voor het beantwoorden van vragen van het CBG niet meetelt bij het in achterstand kómen van zaken, speelt de betrokken registratiehouder wél een belangrijke rol in het wegwerken van procedures die in achterstand geraakt zijn. In 60% van de zaken die in achterstand bij de FT-groepen staan, is de betreffende registratiehouder ‘aan zet’. Dit houdt in dat het CBG in die gevallen ‘wacht’ op (re)actie van de betrokken firma en dus de achterstandsprocedure niet kan afsluiten. Een concreet voorbeeld: het CBG geeft aan dat een SPC (de uitgebreide ‘bijsluiter’ voor arts en apotheker) moet worden aangepast en is vanaf dat moment afhankelijk van de reactiesnelheid van de registratiehouder.

Eindejaarsbalans
Sinds de eerste maandelijkse rapportage (in juli 2010) is bij de achterstanden van de FT-groepen een dalende trend waarneembaar. Vooral bij de nationale procedures namen de achterstanden flink af. Ook bij de implementaties van Europese procedures (MRP en DCP) wordt een afname van achterstanden geconstateerd.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen