In de ouderenzorg is een revolutie nodig

Array

Als je ouder wordt gaan verschillende functies achteruit. Zonder dat je daar ziek van wordt, worden je smaak en je reuk minder, de nieren en het hart doen het minder goed, je hebt minder spiermassa om nog maar niet te spreken over minder haar, slappere huid en andere cosmetische ongemakken. Hoe snel iemand verouderd is voor 25% erfelijk bepaald. Voor de overige 75% zijn levensstijl belangrijk. Al deze achteruitgang maakt dat ouderen extra kwetsbaar worden als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Een goede ouderdomszorg houdt daar rekening mee. In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ pleit geriater Paul Dautzenberg op dinsdag 18 januari 2011 voor een revolutie in het ouderenbeleid binnen het ziekenhuis.
Dokter Dautzenberg bepleit een ouderenbeleid in het ziekenhuis, waarbij risicogroepen worden gescreend op ondervoeding, vallen en delier. Op die manier worden onnodig functieverlies en onnodig lange ziekenhuisopnames voorkomen. Tevens is hij voorstander van een beleid dat erop is gericht functieverlies bij ouderen zo lang mogelijk uit te stellen. Succesvol ouder worden betekent zo lang mogelijk sociaal actief blijven, je hersens blijven gebruiken, en bewegen, bewegen, bewegen. In zijn publiekslezing licht hij toe hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis een dergelijk beleid handen en voeten geeft.
Steeds meer kwetsbare ouderen belanden in het ziekenhuis. Maatschappelijk gezien een enorme kostenpost en voor de ouderen zelf een mogelijk onnodig verlies van kwaliteit van leven. Wat kunt u zelf doen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Wat kunt u doen om ouderen in uw omgeving zo lang mogelijk actief te laten zijn? In de discussie na de inleiding heeft u volop gelegenheid om vragen te stellen.
De publiekslezingen in de serie Dokter op Dinsdag zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na een inleiding van ongeveer 20 minuten gaat het publiek onder leiding van een ervaren gespreksleider met elkaar en de spreker in gesprek over het onderwerp. Het publiek kan vragen stellen en krijgt op die manier een boeiende kijkje in de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. De lezingen worden gehouden van 19.00 tot 20.00 uur op de locatie Groot Ziekengasthuis, Tolbrugstraat 11, ’s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 bij het meeting point bij de receptie door de gespreksleider opgehaald.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen