Nieuwe trend in fysioland, werken met een VAR verklaring

Array

Steeds meer fysio- en oefentherapeuten denken erover om te werken als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Dat blijkt uit een steekproef van Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair onder vijftig fysio- en oefentherapeuten. Praktijkhouders geven aan dat zij bij een waarneming nu nog werken met tijdelijke loondienstverbanden, maar dat hun voorkeur eigenlijk uitgaat naar een zzp’er met een VAR verklaring. Ook fysiotherapeuten die nu nog in loondienst werken, denken erover om voortaan als zzp’er aan de slag te gaan. Echter de kennis rondom het werken met een VAR verklaring is nog gering.

Fysio- en oefentherapeuten die willen werken als zzp’er hebben een VAR verklaring nodig. Er zijn vier verschillende soorten VAR verklaringen, waarvan er slechts twee (de VAR-WUO en VAR-DGA) de opdrachtgever vrijwaren van loonheffingen en premies. Zowel de praktijkhouders als de werkenden in loondienstverband geven aan dat zij nog niet op de hoogte zijn van deze verschillende soorten VAR verklaringen. Dit is essentieel, want als een zzp’er een verkeerde VAR verklaring heeft, kan dit grote gevolgen hebben. Tim Tiemens, directeur van Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair: “Wanneer de Belastingdienst geen VAR-WUO of DGA heeft afgegeven, dan staat de zelfstandigheid van de waarnemer en de werkzaamheden niet vast. Die verantwoordelijkheid ligt dan bij de opdrachtgever, die met naheffingen en boetes geconfronteerd kan worden als de Belastingdienst achteraf toch een dienstverband vaststelt. Het risico daarop hangt uiteraard samen met de duur van de werkzaamheden en de daadwerkelijke situatie op de werkvloer.’’

Bijeenkomst voor meer informatie

Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair organiseren op 15 maart een bijeenkomst in Utrecht waarin fysio- en oefentherapeuten meer informatie ontvangen over het werken als zzp’er met een VAR verklaring. Heeft u hiervoor interesse? U kunt zich alvast opgeven bij Susan van Schooten via [email protected] of 06 5388 7523.

Over Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair

Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair zijn zusterorganisaties. Zij bemiddelen jaarlijks duizenden vacatures uit de eerstelijnsgezondheidszorg, van kortdurende waarnemingen en ANW-diensten tot langdurige waarnemingen, vaste dienstverbanden en praktijkovernames. Ze zorgen voor een perfecte match tussen de werkgever en de werkzoekende. Op Waarneembemiddeling.nl kunnen werkgevers en werkzoekenden elkaar online vinden en zelfstandig afspraken maken. De ZorgIntermediair werft, bemiddelt en selecteert alle kandidaten actief en zorgt ook voor de financiele, juridische en administratieve afwikkeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen