Strengere tabakswet gunstig voor baby’s

Array

Meeroken schaadt ongeboren kind
Kinderen hebben een betere longfunctie en een hoger geboortegewicht als hun moeder tijdens de zwangerschap minder meerookt. Dat blijkt uit het Whistler-onderzoek van het UMC Utrecht. Volgens de onderzoekers is dit te danken aan de strengere Tabakswet. Marije Koopman promoveerde 13 januari aan de Universiteit Utrecht op dit onderzoek.

Meeroken
Koopmans vond in haar onderzoek dat baby’s van moeders met de minste blootstelling aan sigarettenrook de beste longfunctie en het hoogste geboortegewicht hebben. Dit lijkt een duidelijk verband te hebben met de strengere Tabakswet. “Minder meeroken door de moeder tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de gezondheid van de volgende generatie”, concludeert promotor en hoogleraar longziekten prof. dr. Kors van der Ent van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. “Kinderen hebben minder last van longziekten. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk van het kind en de kans op overgewicht, weten we uit eerder onderzoek. Wij raden dan ook aan om wereldwijd strengere regels in te stellen over blootstelling aan tabaksrook.”

Opzet onderzoek
In het Whistler-onderzoek analyseerden wetenschappers van het UMC Utrecht de gezondheid van ruim 1600 gezonde, vijf weken oude kinderen geboren tussen 2001 en 2010. De gezondheid van de kinderen vergeleken ze met het rookgedrag van de moeders tijdens de zwangerschap. Via vragenlijsten gaven de moeders aan hoe vaak ze tijdens de zwangerschap aan sigarettenrook waren blootgesteld. De onderzoekers verdeelden de kinderen in drie groepen: kinderen geboren tussen 2001-2004, tussen 2005-2007 en tussen 2008-2010. Moeders uit de eerste (‘oudste’) groep bleken het meest blootgesteld geweest te zijn aan meeroken; moeders uit de laatste (‘jongste’) groep het minst. De longelasticiteit van de baby’s is hoger, de longweerstand is juist lager en het geboortegewicht is hoger. Een betere longfunctie vermindert de kans op luchtwegaandoeningen bij het kind. Dat moet wel het gevolg zijn van aanpassingen in de tabakswet die toen zijn doorgevoerd.

Strenge tabakswet
In Nederland is de tabakswet, die in overheidsgebouwen sinds 1990 van kracht is, steeds strenger geworden. Er mag niet worden gerookt op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of die voor het publiek toegankelijk zijn. Op 1 januari 2004 is dat uitgebreid naar het recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer bij de overheid of in het bedrijfsleven werkt. Sinds 1 juli 2008 geldt dat ook voor de horeca. Volgens het oordeel van de onderzoekers zal versoepeling van de huidige tabakswetgeving leiden tot nadelige effecten voor de komende generatie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen