‘Zorgsector interessante markt voor vastgoedbeleggers’

Array

Institutionele vastgoedbeleggers moeten de zorgsector herontdekken. Het is een interessante markt voor ze, stellen Fred Bisschop en Wart Mandersloot van het Centrum Zorg en Bouw van TNO op de website van Cobouw.

De TNO’ers stellen op de website dat de zorg een blijvende groeimarkt is. Binnen het nieuwe bouwregime zijn zorginstellingen zelf verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van vastgoed. Om bouwbudgetten rond te krijgen, zijn zorginstellingen nu afhankelijk van een klein aantal banken. Die schieten, signaleren de TNO’ers, tekort. Bouwplannen lopen vast doordat de banken het laten afweten. Bisschop: “Of de financiering komt te laat.” Dat maakt dan de doorlooptijd weer langer. “Een probleem met banken is dat er in Nederland slechts drie of vier zijn die de bouw van bijvoorbeeld ziekenhuizen financieren. Je bent afhankelijk van een paar spelers. Daardoor is er bij de financiering te weinig marktwerking.”

Zorgbouw
Zorgbouw, stellen ze, heeft echter het perspectief van een van de betere beleggingscategorieen. Demografische ontwikkelingen en de toename van de medische kennis voor behandeling van aandoeningen garanderen een groei van de vraag naar zorg en daarmee naar gebouwen. Bisschop en Mandersloot noemen de zorgbouw een interessant alternatief voor kantorenbouw. Zeker nu naar verwachting de levenscyclus van nieuwe gebouwen langer wordt dankzij de opkomst van “flexibel, integraal en toekomstgericht bouwen”.

Maasziekenhuis
De nieuwbouw van het Maasziekenhuis in Boxmeer heeft het bijna allemaal, volgens de Bisschop en Mandersloot. “Belegger Syntrus Achmea heeft daar een deel van de financiering op zich genomen. Verder zijn de vastgoedbeleggers nog afwachtend in deze nieuwe markt.”

Bron: Zorgvisie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen