Landelijke primeur Westfriesgasthuis met ‘verpleegafdeling in kaart’

Array

Landelijke primeur Westfriesgasthuis
met ‘verpleegafdeling in kaart’
Alle activiteiten van een patient via CS-Maps overzichtelijk en digitaal in één oogopslag

De verpleegafdeling chirurgie van het Westfriesgasthuis in Hoorn beleeft een landelijke primeur met het in kaart brengen van de verpleegafdeling (CS-Maps). Dit is een visuele weergave van de verpleegafdeling. Alle gegevens die in het elektronisch patientendossier (EPD) worden geregistreerd, geeft CS-Maps grafisch weer. Met iconen wordt bijvoorbeeld aangegeven of een patient nog gewogen moet worden, op de operatiekamer (OK) ligt of jarig is. Het proces op de verpleegafdeling wordt overzichtelijker en er kan nog beter worden gestuurd op kwaliteit en prestatie-indicatoren.

Verpleegafdeling in kaart
De zorg voor patienten is met CS-Maps veel overzichtelijker geworden. Het is een nieuwe, visuele weergave van informatie die verpleegkundigen de mogelijkheid biedt een grote hoeveelheid informatie uit het EPD snel te kunnen filteren. Op een scherm met een plattegrond van de kamers en bedden op de afdeling staan icoontjes bij iedere patient, waardoor in één oogopslag kan worden gezien welke zorg nog nodig is. Daarnaast worden ook andere activiteiten met een icoontje weergegeven, zoals een onderzoek dat gepland staat of dat de patient naar de OK moet, een bed moet worden verschoond na ontslag van een patient en zelfs de verjaardag van een patient wordt getoond. In de teamkamer hangt een groot scherm waarop ‘CS-Maps’ wordt getoond, daarnaast is het programma ook beschikbaar op alle computer en mobiele werkplekken op de afdeling.

Het afdelingshoofd kan door het nieuwe systeem eenvoudig zien welke zorg nog moet worden verleend en kan het team gerichter aansturen. Voor verpleegkundigen wordt het bijna een sport om alle icoontjes weg te werken en zo optimale zorg te bieden waarbij gelet wordt op kwaliteit en prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ontwikkeling
Pauline van Veen, unithoofd kliniek chirurgie: “In september 2010 zijn wij met ChipSoft om tafel gaan zitten, zijn zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van ons EPD. Het idee van een ‘verpleegafdeling in kaart’ hebben wij voorgelegd aan ChipSoft en zij stelde voor om CS-Maps te gebruiken, dat hier uitstekend voor geschikt is. Er wordt gebruik gemaakt van alle gegevens die al in het EPD worden geregistreerd en dat wordt visueel met icoontjes weergegeven. Waar ik voorheen de gegevens overal vandaan moest halen, krijg ik nu alles op één scherm gepresenteerd.” Doordat het Westfriesgasthuis al geruime tijd volledig digitaal is op alle afdelingen, is het mogelijk om deze informatie via CS-Maps te ontsluiten. Poliklinieken, verpleegafdelingen maar ook de operatiekamers, werken al geruime tijd met het EPD.

ChipSoft
ChipSoft is een succesvolle en dynamische onderneming met een eigentijdse visie op automatisering in de gezondheidszorg. Op basis van een gedegen kennis van de ontwikkelingen binnen de zorgsector biedt het trefzekere ICT-oplossingen. Die worden gekenmerkt door innovativiteit, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het Westfriesgasthuis werkt al jaren samen met ChipSoft. Het ziekenhuisbrede EPD is een van de programma’s die zijn ontwikkeld door ChipSoft.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen