Apparaat geeft arts feedback over knijpkracht laparoscopie

Array

Aan de TU Delft is een prototype ontwikkeld van een laparoscopisch grijpinstrument met tastbare feedback over de uitgeoefende knijpkracht. Training met dit instrument zou het aantal complicaties bij laparoscopische ingrepen kunnen verminderen. Industrieel ontwerper en bewegingswetenschapper Eleonora Westebring promoveerde op het ontwerp.

Westebring richtte zich in haar onderzoek op het verbeteren van de knijpkracht-controle en het aanleren hiervan. Zij ontwierp daarvoor de zogenoemde Knijpkracht-trainer. Westebring: “In de tip van het instrument zitten sensoren die meten hoe hard de chirurg knijpt. Die informatie wordt teruggekoppeld naar het handvat. Daar zit onder meer een cilinder die langs de hand kan draaien, alsof er iets uit je hand valt. De cilinder geeft op die manier aan dat de chirurg te weinig grip heeft, dus te zacht knijpt.”

Hard knijpen
Om aan te geven dat een chirurg te hard knijpt dienen trilelementjes in het handvat. Die beginnen te trillen als de chirurg te hard knijpt. De trilelementjes houden daarbij wel rekening met hoe hard een chirurg trekt. Trekt deze harder aan het weefsel, dan mag hij minder hard knijpen. Ook zijn de sensoren afgestemd op het soort weefsel, aldus Westebring. “Of je een darm oppakt of met een lever werkt, maakt immers nogal een verschil.”

Trainingseffect
Westebring trainde chirurgen in het uitvoeren van laparoscopische operaties met de Knijpkracht-trainer. “Door het trainen met feedback leren de chirurgen sneller hun laparoscopische knijpkracht te controleren. De door hen uitgeoefende krachten zijn lager.” Het trainingseffect lijkt van blijvende aard. “Wanneer na een tijdje het feedback-signaal wordt weggehaald, kunnen de chirurgen de taak nog steeds met gereduceerde krachten uitvoeren.”

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen