Stamceltherapie herstelt schade in het pasgeboren brein

Array

Promotie
Mesenchymale stamcellen uit beenmerg verminderen hersenschade na zuurstofgebrek bij pasgeboren muizen. De toegediende stamcellen reageren op de omgeving in de hersenen en scheiden groeifactoren uit die herstel van het hersenweefsel stimuleren.

Op zoek naar een patientvriendelijke manier van behandelen diende Cindy van Velthoven de stamcellen via de neus toe. Vanuit de neus ‘wandelen’ de stamcellen het brein in en vinden hun weg naar het beschadigde gebied. Bovendien herstellen stamcellen die via de neus worden gegeven de hersenfunctie en de schade net zo goed als wanneer ze ingespoten worden in de hersenen. 

Op basis van deze resultaten zouden baby’s met hersenschade binnen afzienbare tijd behandeld kunnen worden met stamcellen die via de neus toegedien zijn. Voor hersenschade door zuurstofgebrek rond de geboorte is tot nu toe geen behandeling.

Datum en tijd:28/1/2011 14:30 uur
Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus:Cindy van Velthoven
Faculteit:Faculteit Geneeskunde
Proefschrift:Stem cells to regenerate the newborn brain
Promotor 1:Prof. dr. J.J. Heijnen
Promotor 2:Prof. dr. F. van Bel
Copromotor 1:Dr. A.M.A.A. Kavelaars

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen