Nieuw bekkenbodemspreekuur in IJsselland

Array

Urine-incontinentie en verzakkingproblemen komen voor bij een derde van alle vrouwen. Vaak komen deze problemen tegelijk voor. Beide problemen hebben een eigen palet aan behandelingen die veel invloed op elkaar hebben. Op 1 februari start het IJsselland Ziekenhuis daarom met een bekkenbodemspreekuur waarbij de expertise van een breed en ervaren team wordt ingezet. Op dit spreekuur bezoekt een patient een gynaecoloog, uroloog, continentieverpleegkundige en een bekkenfysiotherapeut na elkaar en ondergaat alle nodige onderzoeken. De uitslag en het therapievoorstel volgen meteen aansluitend.

Verloop van een afspraak op het bekkenbodemspreekuur
Op het bekkenbodemspreekuur wordt een vrouw op een ochtend of middag achtereenvolgend gezien door de gynaecoloog, uroloog, continentieverpleegkundige en de bekkenfysiotherapeut. Alle noodzakelijke onderzoeken zoals lichamelijk onderzoek, urineonderzoek, echo’s, cystoscopie en urodynamisch onderzoek vinden tijdens het spreekuur plaats. De continentieverpleegkundige informeert naar de klachten en geeft drink- en voedingsadviezen. Ook kunnen zij adviseren over bijvoorbeeld incontinentiemateriaal en huidverzorgingsproducten. Tenslotte doet de bekkenfysiotherapeut onderzoek naar de kwaliteit en functie van de bekkenbodemspieren.

Aan het eind van de ochtend of middag bespreekt het team de patient en meteen daarna krijgt zij de uitslag en een voorstel voor de therapie. Binnen 1 dag weet de patient dus waar zij aan toe is en kan zij zich richten op de behandeling van de klachten.

Voor wie is het spreekuur bedoeld?
Het spreekuur is voor vrouwen met urine-incontinentie en/of verzakkingproblemen. Ook vrouwen die al eens voor urineverlies of een verzakking zijn behandeld en die nog steeds of weer klachten hebben, worden op dit spreekuur gezien evenals vrouwen met een gecompliceerd incontinentie- en/of verzakkingprobleem.

Patienten kunnen alleen worden aangemeld door de gynaecoloog of uroloog. Zij selecteren de patienten die baat hebben bij een gezamenlijke aanpak.

Verzakkingproblemen
Bij een vrouw kunnen meerdere organen verzakken: de blaas, de baarmoeder, de dikke darm, de dunne darm en de vaginatop (na een eerdere baarmoederoperatie). Bij een verzakking verschijnt vaak een “bal” tussen de schaamlippen en soms ervaart de vrouw een zwaar gevoel in de buik of rug. Als de verzakking erger wordt, kan het ook een belemmering worden voor het uitplassen en de ontlasting.

Recente artikelen