Cognitie en ADHD: nature, nurture of samenspel?

Array

ADHD is een sterk erfelijke aandoening die zich kenmerkt door aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactief gedrag. Ook ervaren kinderen met ADHD veel cognitieve problemen, bijvoorbeeld met hun werkgeheugen en functies die het gedrag sturen. Behalve erfelijke aanleg (nature) spelen ook omgevingsfactoren (nurture), waaronder roken tijdens de zwangerschap, een belangrijke rol in het ontstaan van ADHD. Daarnaast is er een ingewikkeld samenspel tussen genen en omgevingsfactoren. Marieke Altink onderzocht in hoeverre nature, nurture en hun samenspel van invloed zijn op het cognitief functioneren van kinderen met en zonder ADHD. Hieruit blijkt dat kinderen met ADHD vaker zijn blootgesteld aan roken tijdens de zwangerschap. Het roken reduceert het IQ, maar heeft nauwelijks effect op de ernst van de ADHD-symptomen. De relatie roken-ADHD is echter ingewikkelder dan gedacht. Is het wel een omgevingsfactor? Of is hier sprake van een genetisch effect? Altink vindt aanwijzingen voor het laatste. Daarnaast vond zij twee genen die geassocieerd lijken te zijn met een verminderd werkgeheugen bij ADHD. Haar onderzoek belicht tevens factoren die de zoektocht naar genen kunnen vertroebelen en is daardoor relevant voor toekomstig onderzoek.
Biografie
Marieke Altink (San Jose, Costa Rica, 1978) studeerde psychologie in Utrecht. Na haar studie werkte ze in een weeshuis in Midden-Amerika, waar haar roots liggen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Psychiatrie, binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Ze heeft de opleiding tot GZ-psycholoog afgerond bij Karakter te Nijmegen.

Datum: maandag 7 februari 2011
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.E. Altink
Promotors: de heer prof. dr. J.A. Sergeant (VU), de heer prof. dr. J.K. BuitelaarCopromotorsde heer dr. A. Arias-Vásquez, mevrouw dr. D.I.E. Slaats-Willemse (Karakter)
Titel promotie: Neurocognitive aspects of attention deficit hyperactivity disorder. The role of genetic factors and smoking during pregnancy

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen