Hartpatiënten met hartfalen hebben meer baat bij niet-selectieve bètablokker

Array

Leven hartpatienten langer door bètablokkers?
Bij hartfalen lijken niet-selectieve bètablokkers effectiever dan cardioselectieve bètablokkers. Dit schrijft Olav de Peuter in zijn proefschrift. Hij heeft de levensverwachting onderzocht van hartpatienten die bètablokkers krijgen.Leven hartpatienten langer door bètablokkers?

The ABC of heart failure. Adrenergic receptors, bèta-blockers and coagulation
Patienten met hartfalen krijgen onder andere bètablokkers, die receptoren van noradrenaline en adrenaline blokkeren. Het hart krijgt daardoor rust en de pompfunctie verbetert. Maar leven patienten daardoor ook langer? Olav de Peuter onderzocht twee groepen van in totaal 18.000 patienten die ooit opgenomen waren geweest voor hartfalen. De eerste groep belandde in het ziekenhuis tussen 1998 en 2002, de tweede tussen 2003 en 2007.

Die laatste groep kreeg meer bètablokkers maar de levensverwachting was in beide groepen identiek. De Peuter verklaart dit uit het relatief recente beleid om patienten zo lang mogelijk thuis te houden. Daardoor zullen patienten uit de tweede periode gemiddeld later en met ernstiger hartfalen zijn opgenomen. In dat geval zouden de nieuwe medicijnen het toch beter doen.
Daarnaast ontdekte De Peuter dat ouderen met hartfalen een kleinere kans hebben om de voorgeschreven behandeling te krijgen, waarschijnlijk uit vrees voor mogelijke bijwerkingen als lage bloeddruk en moeheid. Ten slotte lijken niet-selectieve bètablokkers effectiever dan cardioselectieve bètablokkers.

De levensverwachting bleek identiek. Volgens De Peuter omdat patienten tegenwoordig zo lang mogelijk thuis blijven. Hierdoor worden patienten nu later en met ernstiger hartfalen opgenomen. De nieuwe medicijnen doen het dan toch beter, redeneert promovendus.

Verder concludeert De Peuter dat ouderen met hartfalen een kleinere kans hebben om de voorgeschreven behandeling te krijgen. Waarschijnlijk uit vrees voor mogelijke bijwerkingen, zoals lage bloeddruk en moeheid.

Olav de Peuter promoveert 4 februari op zijn proefschrift ‘The ABC of heart failure. Adrenergic receptors, bèta-blockers and coagulation‘ aan de Universiteit van Amsterdam.

Promotor
dhr. prof. dr. H.R. Büller

24 januari 2011 Bron: TopSupport Strategie en Informatie B.V.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen