Abortus leidt niet tot toename mentale problemen

Array

Lang werd gedacht dat een abortus mentale problemen veroorzaakt. Een Deense studie weerlegt dit: vrouwen die abortus ondergaan hebben niet méér last van mentale problemen na hun abortus. Vrouwen die voor de eerste keer moeder waren geworden daarentegen zochten dubbel zo vaak hulp. Uit de studie blijkt dat afbreken van een zwangerschap niet tot de geestelijke problemen leidt waar activisten graag voor waarschuwen. Veeleer het omgekeerde is waar: vrouwen die een abortus ondergaan, lijden vaker vooraf al aan psychiatrische ziektes. Nieuwe psychiatrische ziektes duiken na een abortus niet beduidend vaker op, leert de studie. Dat is wél het geval na een geboorte (denk bijvoorbeeld aan postnatale depressie).
Een team onder leiding van Trine Munk-Olsen (universiteit van Aarhus) bekeek de medische dossiers van alle meisjes en vrouwen die tussen 1962 en 1993 in Denemarken werden geboren en op hun vijftiende nog steeds in leven waren. Ze selecteerden diegenen die in de negen maanden voor de geboorte van hun eerste kind of voor hun eerste abortus geen afspraak bij de psychiater hadden gehad.

Van de 84.620 vrouwen die tussen 1995 en 2007 een abortus hadden ondergaan, had één procent in de periode die daaraan voorafging, wel contact gehad met een psychiater (langer dan negen maanden voor de abortus, dus).

Een jaar na de zwangerschapsafbreking zocht anderhalf procent van hen opnieuw een psychiater op, melden de onderzoekers in het New England Journal of Medicine – weliswaar een stijging van vijftig procent, maar eentje die statistisch niet beduidend was. Van alle 280.930 vrouwen die het leven schonken aan hun eerste kind, was dat cijfer respectievelijk 0,3% voor en 0.7% na. Meer dan een verdubbeling dus, en dit keer wel statistisch significant.

Volgens Munk-Olsen is de te onthouden boodschap dat meisjes en vrouwen die een abortus ondergaan, vooraf (en niet achteraf) relatief vaker aan psychiatrische ziektes lijden.

Helft minder kans
Eén nuance: de kersverse moeders hadden over het algemeen nog altijd de helft minder kans om mentale problemen. Beide groepen worstelen wel met dezelfde problemen: aanhoudende angsten, extreme stress en depressies.

Databanken
De Deense studie analyseerde data van 365.550 tieners en vrouwen die voor de eerste keer abortus pleegden (84.620) of moeder werden (280.930) in de periode 1995-2007. Geen enkele van de vrouwen opgenomen in de studie had een geschiedenis van zware psychiatrische problemen die hospitalisatie vereisten. Door het kruisen van verschillende databanken konden ze wel te weten komen welke vrouwen in de maanden voor en na de abortus of bevalling hulp had gezocht voor mentale problemen.

Dubbel
Een jaar na een abortus bleef het aantal vrouwen dat mentale hulp zocht even hoog als in de 9 maanden ervoor: zo’n 15 per 1.000 vrouwen. Een abortus veroorzaakt dus geen mentale problemen. In het jaar na een bevalling verdubbelde het aantal vrouwen dat ging aankloppen bij een psycholoog: van 4 naar 7 per 1.000. Hormonaal onevenwicht, slaaptekort en de eisen die aan hen worden gesteld zijn hiervan de oorzaak.

Kanttekening
Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij de studie. Zo werden de redenen voor een abortus niet opgenomen, en de vrouwen die wel bevielen werden niet opgedeeld in ‘gewenste’ en ‘ongewenste’ zwangerschappen. Ook werd enkel rekening gehouden met mentale problemen die ernstig genoeg waren om hospitalisatie te vereisen, en niet met milde depressies of angsten.

Bron: Het Laatste Nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen