ActiZ positief over voornemens staatssecretaris

Array

ActiZ is positief over de beleidsdoelen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten voor de ouderenzorg. Vertrouwen geven aan de sector en meer ruimte voor de professional en client sluit nauw aan op de speerpunten van ActiZ. Ook haar inzet op het beter benutten van de eigen kracht van de samenleving sluit aan op de toekomstvisie van ActiZ. Verder gaat de brancheorganisatie graag het experiment aan met regelarme zorginstellingen.

In een brief aan de Kamer ontvouwde de staatssecretaris haar beleidsdoelen voor de komende jaren. Met haar motto geeft Veldhuijzen aan vertrouwen te willen geven aan de medewerkers en aan de sector. ActiZ is blij met dit signaal want vertrouwen en ruimte zijn voorwaarden voor de sector om door te kunnen gaan op het pad van verandering. Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties werken aan een noodzakelijke omslag naar meer ruimte voor de professional en client. En juist ook die ruimte wordt door Veldhuijzen van Zanten als uitgangspunt genomen. Met steun van de staatssecretaris verwachten ActiZ en haar leden deze omslag dan ook stevig door te kunnen voeren.

Eigen kracht
ActiZ vindt het ook van groot belang dat Veldhuijzen van Zanten nadrukkelijk stilstaat bij de toekomst van de zorg. Om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden zal de eigen kracht van de samenleving beter benut moeten worden. Dit sluit aan bij de toekomstvisie van ActiZ die uitgaat van het versterken van zelfredzaamheid met daarbij een ondersteunende rol voor onder andere de zorg. Het is belangrijk dat ook de overheid aandacht gaat vragen voor thema’s als zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en ieders rol daarin. De daarvoor noodzakelijke inzet van het sociale netwerk van mensen, het ondersteunen van mantelzorg en het werken aan een goed vrijwilligersbeleid zijn onderwerpen waar ActiZ en haar leden actief mee bezig zijn.

Regelarm
In haar brief pleit de staatssecretaris voor korte lijnen tussen management van een zorgorganisatie en de medewerkers en een goede balans tussen regels en uitvoering. De uitdaging van Veldhuijzen om te experimenteren met regelarme zorgorganisaties gaat ActiZ graag aan. De brancheorganisatie is ervan overtuigd dat er meer tijd voor het primaire zorgproces valt vrij te spelen door het schrappen van overbodige regelgeving.

Basis
De plannen van de staatssecretaris stralen lef uit en Veldhuijzen van Zanten snijdt relevante thema’s aan. De invalshoek vertrouwen geeft een goede basis voor het vervolg. ActiZ kijkt daar met belangstelling naar uit en werkt graag mee aan meer vertrouwen en toekomstbestendige zorg.

Minister
Ook de minister van VWS heeft de Kamer onlangs van haar beleidsvoornemens op de hoogte gesteld. De minister houdt een pleidooi voor betere afstemming tussen huisartsen, de verpleegkundigen en de thuiszorg om zo een direct toegankelijke basiszorg dichtbij huis tot stand te brengen. Schippers bepleit ook een intensivering op het terrein van zelfmanagement en e-health (w.o. zorg op afstand). Beide voornemens bieden volgens ActiZ een goede basis om de thuiszorg als eerstelijnsaanbieder zo adequaat en doelmatig mogelijk de client zorg en ondersteuning te leveren.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen