Altrecht over zelfdoding in reportage RTV Utrecht

Array

Altrecht biedt specialistische hulp aan mensen met psychische problemen. Psychische klachten die soms zo erg zijn dat mensen niet meer verder willen leven.

Het is de taak van Altrecht om deze klachten in te schatten en deze samen met de client bespreekbaar, begrijpelijk en behandelbaar te maken. Omdat we weten dat mensen van impulsieve beslissingen later spijt krijgen moet voorkomen  worden dat mensen onherroepelijke beslissingen nemen. Het is van het grootste belang om samen met alle betrokkenen voor veiligheid te zorgen. Daarnaast zijn onze psychiaters erop gericht te onderzoeken wat er  voor de client nodig is om weer verder te kunnen leven. Dat in deze processen zelfdoding niet altijd te voorkomen is,  is voor alle betrokken partijen een dramatisch gegeven.

Ondraaglijk lijden
Mensen die suïcidaal zijn, lijden zowel lichamelijke als psychische pijn, zij ervaren hun problemen als ondraaglijk, oneindig en onoplosbaar. Daarnaast is er ook vaak sprake van sociaal isolement en andere problemen zoals bijvoorbeeld werkeloosheid, conflicten binnen het gezin en trauma’s. Ook zijn zij bang hun directe omgeving tot last te zijn. De directe omgeving lijdt immers met hen mee en voelt zich vaak machteloos.
Behandeling
Altrecht biedt een uitgebreid scala aan behandelmethoden om mensen die suïcidaal zijn en hun familie te helpen. Deze start altijd met een gedegen inleving in de belevingswereld van de cliënt. Alleen zo kan er een goede inschatting worden gemaakt en gewerkt worden aan een vertrouwensrelatie die essentieel is voor de preventie van zelfdoding. Door deze vertrouwensrelatie is een zelfdoding een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen.
Cijfers
In 2010 hebben er zich 1500 mensen van het leven beroofd. Zeshonderd daarvan waren onder behandeling bij een ggz-instelling, waarvan 20 bij Altrecht.

Klik hier voor de reportage van RTV Utrecht.

Bron: Altrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen