Use FAST to save brain

Array

Symposium over noodzaak snel handelen bij TIA/CVA
Op 17 februari a.s. vindt in de kapel van ziekenhuis Bernhoven in Oss het symposium ‘Use FAST to save brain’ plaats voor  verwijzers en andere zorgprofessionals. “Want snel handelen is cruciaal bij een TIA (transient global amnesia) of CVA (cerbro vasculair accident),” aldus neuroloog Marielle Bartholomeus, samen met verpleegkundig consulenten neurologie Godelieve Heijmans en Els de Leeuw de motor achter dit symposium.

Door Karel Bruinsma
Helaas constateert Marielle Bartholomeus dat het nog te vaak voorkomt dat patienten te laat naar het ziekenhuis komen.

Een TIA is een kortdurende stoornis van de doorbloeding in de hersenen. “De verschijnselen van een TIA verdwijnen vrij snel. Daardoor wordt vaak gedacht dat het wel mee zal vallen, maar een TIA kan een voorbode van een CVA (hersenbloeding of infarct) zijn. Hoe langer het duurt voor we kunnen handelen, hoe ernstiger de restverschijnselen zijn. Dat geldt zeer zeker bij een CVA.” Overleg altijd met de (dienstdoende) huisarts. In overleg met de huisarts en de neuroloog kan altijd medicatie gegeven worden. Een afspraak op de TIA polikliniek kan gemaakt worden. Hierbij worden alle (nu) bekende risicofactoren met onderzoek op een rij gezet en krijgt de patient meteen de uitslag.

Trombolyse
Trombolyse is dé behandeling om een infarct te lijf te gaan.  “Dat moet wel binnen 4,5 uur gebeuren want daarna is het niet meer mogelijk”, vertelt Marielle. “Na de trombolyse wordt de patient op de Stroke Care Unit (SCU) bewaakt en kunnen we direct inspelen op eventuele veranderingen.” Bij een trombolyse wordt de bloeddoorstroming in het aangedane gebied hersteld met behulp van een bloedverdunnend medicijn (Alteplase). “Omdat het een sterk bloedverdunnend middel is, kan een bloeding een bijwerking zijn. Vandaar dat bewaking op de goed geoutilleerde SCU zo belangrijk is.”

Omdat een trombolyse alleen effectief is binnen 4,5 uur na het ontstaan van een doorbloedingsstoornis is het belangrijk dat huisartsen, patienten en hun naasten de symptomen herkennen en tijdig handelen. “Last seen well,” noemt Marielle dat. “Als iemand om 7.00 uur binnenkomt en de patient of familie weet te vertellen dat er om 6.00 uur nog niets aan de hand was, kunnen we in actie komen. Gebeurt er echter ’s nachts iets en merkt de patient dat pas ’s ochtends bij het wakker worden, dan weten we niet met zekerheid wanneer het CVA heeft plaatsgevonden. We kunnen dan niet meer trombolyseren, maar natuurlijk nog wel andere dingen doen”.

FAST
Fast is de Engelse term voor snel én staat voor Face, Arm, Speech en Time ofwel:

welke verschijnselen ziet men: een scheefgetrokken mond, een arm die niet meer voldoende functioneert, verstoord spraakvermogen, en wanneer zijn die verschijnselen opgetreden. Is dat maximaal binnen 4,5 uur ontstaan: dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om de behandeling te starten.

Bellen
Niet alleen de huisarts moet alert zijn op symptomen van een beroerte, dat geldt ook voor de patient zelf. “De patient moet niet te bescheiden zijn”,  zegt Marielle Bartholomeus. “Wanneer je het niet vertrouwt, bel de (dienstdoende) huisarts voor overleg en zo nodig bél 112. Dat kan echt cruciaal zijn. Als mensen pijn op de borst krijgen, bellen ze wel, maar heeft iemand een verlamde arm, spreekt vreemd of heeft een scheef gezicht dan wordt nog te vaak gedacht ‘dat gaat wel over’. Niet doen dus, bellen!”

Per jaar worden er ongeveer vijfhonderd CVA’s opgenomen in ziekenhuis Bernhoven, daarvan worden ongeveer dertig patienten getrombolyseerd. Dat kan beter aldus de neuroloog. “Daarom dit symposium want hoe meer patienten we kunnen trombolyseren, hoe minder de beperkingen zijn.”

Neurologie symposium ‘Use FAST to save brain’in Bernhoven

Op 17 februari vindt in ziekenhuis Bernhoven een symposium plaats voor zorgprofessionals over de noodzaak van snel handelen bij TIA of CVA.

Doel van het symposium is zorgprofessionals te informeren over de behandelingsmogelijkheden van een beroerte in ziekenhuis Bernhoven; de vernieuwde richtlijn van het CBO en de nieuwe inzichten rondom cerebrale perfusiestoornissen. Behandelingsmogelijkheden in ziekenhuis Bernhoven zijn onder meer trombolyse en arteria carotis chirurgie.

Belangrijk voor een succesvolle behandeling van een CVA is het tijdig herkennen en handelen wanneer sprake is van een CVA.

Een sleutelpositie in het tijdig herkennen en behandelen van een CVA is weggelegd voor de huisarts.

Een TIA is een kortdurende stoornis van de doorbloeding in de hersenen. De verschijnselen van een TIA verdwijnen vrij snel. Daardoor wordt vaak gedacht dat het wel mee zal vallen, maar een TIA kan een voorbode van een CVA (hersenbloeding of infarct) zijn. Hoe langer het duurt voordat behandeld kan worden, hoe ernstiger de restverschijnselen zijn.

Trombolyse is dé behandeling om een infarct te lijf te gaan.  Bij een trombolyse wordt de bloeddoorstroming in het aangedane gebied hersteld met behulp van een bloedverdunnend medicijn (Alteplase). Omdat een trombolyse alleen effectief is binnen 4,5 uur na het ontstaan van een doorbloedingsstoornis is het belangrijk dat huisartsen, patienten en hun naasten de symptomen herkennen en tijdig handelen.

Op http://www.bernhoven.nl/symposiumneurologie vindt u meer informatie. Tevens vindt u in bijgevoegd artikel achtergrond informatie over het waarom van dit symposium.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen