Nieuwe informatie over dialysevloeistoffen Dianeal, Nutrineal en Extraneal

Array

De firma Baxter laat de mogelijk met endotoxines verontreinigde dialysevloeistoffen Dianeal, Nutrineal en Extraneal voorlopig op de markt omdat anders een tekort zou ontstaan. Daarnaast worden niet-verontreinigde partijen geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten, Canada, Singapore en Turkije. Patienten die deze vloeistoffen gebruiken voor peritoneaal dialyse moeten alternatieve therapieen krijgen, andere vloeistoffen (waaronder Physioneal) of andere dialysemethoden. Nieuwe patienten moet bij voorkeur bewezen niet-gecontamineerde vloeistoffen worden toegediend.
Dit schrijft de firma Baxter in een tweede Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) , een brief die belangrijke risico-informatie bevat.

In de eerdere DHPC van 21 december 2010 liet Baxter weten dat het risico op buikvliesontsteking (steriele peritonitis) klein wordt geacht. In overleg met het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is, gezien de ontstane noodsituatie, besloten tot bovenstaande maatregelen.

Meer informatie

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Nieuwe informatie over dialysevloeistoffen Dianeal, Nutrineal en Extraneal"

  1. Slordig zoals er met peritoneaal dialysepatienten omgesprongen wordt, mijn pa is ernstig ziek geworden na spoeling met de verontreinigde extraneal. Er is niet eens de moeite genomen om de patientengroep op de hoogte te brengen. Er pas achterkomen nadat er een ziekenhuisopname is geweest en aldaar met lotgenoten en hun familie gesproken te hebben en daarna het internet af te speuren op de reden van de gestopte levering van de extraneal maakt me gewoon ontzettend kwaad. Pas afgelopen vrijdag (11 februari) is het gebruik van extraneal bij mijn vader per direct gestaakt (zonder uitleg).

    Dan rest mij nog 1 vraag: waarom wel een levensgrote terugroeping van bijvoorbeeld Nutricia babyvoeding als er een stukje glas in gevonden is maar geen enkele kennisgeving omtrent bovenstaande aan betreffende patientengroep?

Comments are closed.

Recente artikelen