Artsen ruziën in de CVA proeftuin

Array

De arts die een DBC opent, ontvangt de inkomsten daarvan en is hoofdbehandelaar. Dat gaat ook gelden voor specialisten die in de toekomst de nieuwe, zeer kostbare DBC voor revalidatie (van vooral CVA patienten) opent. Er bestaan verschillende kandidaten voor het openen: de SEH-arts, de neuroloog, de revalidatie-arts en de geriater. In de vijf proeftuinen waar de nieuwe DBC wordt uitgeprobeerd stagneren thans de experimenten. Men is het in de betrokken ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra niet eens over de vragen 1. Wie de DBC mag openen en 2. Wie hoeveel geld ontvangt uit deze keten DBC.

Theoretisch is de beste aanpak om dit probleem op te lossen: 1. Eerst een zorgpad ontwerpen, daarbij de patient betrekken en de beste zorg te organiseren die volgens de richtlijnen en andere inzichten te bieden is. Mocht dit in de vijf  proeftuinen niet lukken, dan rest slechts één oplossing: de proeftuinen sluiten en andere zoeken.

Al deze informatie kwam aan de orde in de adviesraad van het CVA-kennisplatform van 8 februari. Zie ook het bericht hierboven. Op 7 april organiseert de Unit Zorginnovatie een congres over de toekomst van de indicatiestelling en de AWBZ. Een van de workshops betreft de vijf genoemde proeftuinen. Wilt u naar dit congres dat vele recente ontwikkelingen in de AWBZ, de Wmo, de Wet op de Jeugdzorg en de Duitse AWBZ behandelt? Wilt u in één dag op de hoogte raken van wat er speelt in Den Haag, de regio en lokaal? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’ lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen